Så smakar maten på internationella matmarknaden i Luleå

Norr Medias testpatrull gick ut på stan för att smaka hur god årets mat på internationella matmarknaden är. Allt från langos och fish and chips till musslor och polska grytor testades – och det blev höga och låga betyg för bidragen.

Maträtter från världens alla hörn smakade Norr Medias testpatrull när de for ut till årets matmarknad i Luleå.

Maträtter från världens alla hörn smakade Norr Medias testpatrull när de for ut till årets matmarknad i Luleå.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-08-31 16:49
undefined
Langos.

Maträtt: Langos
Matstånd: Mr Langos
Pris: 100 kronor

Festivalkäket som levererar

Första tuggan av det friterade brödet som blandas med crème fraichen och rödlöken för mig tillbaka till ungdomsåren och sena festivalkvällar. Den senaste gången langos stod på menyn. En rätt som kan hamna där även i framtiden.

Linus Nilsson

undefined
Skaldjurspaella.

Maträtt: Skaldjurspaella
Matstånd: Paella del mar
Pris: 120 kronor

En färgstark spanjor

Trevlig färg på riset med en färgstark inbjudan. Tyvärr lever inte skaldjuren i rätten upp till den inbjudande looken. Bläckfiskringarna är ingen hit. Jätteräkorna är trevliga och riset är gott. Med ärtor, paprika, lök. Paellan innehåller musslor, bläckfisk, små räkor och jätteräkor.
Kanske att kycklingpaellan är en starkare kombattant, vem vet?

Sanna Orneklint

undefined
Wokade äggnudlar med grönsaker och vårrullar.

Maträtt: Wokade äggnudlar med grönsaker
Matstånd: Baan Thai Food
Pris: 120 kronor med dryck

Bra vegetariskt alternativ

Wokade äggnudlar med en bra smak som får lyfta rätten, grönsakerna som bestod av olika paprikor och vitkål var tyvärr få. Mer av den varan hade lyft rätten. Vårrullarna var dock väldigt goda och matiga, som med den klassiska sötsursåsen inte gör en besviken. Ett bra vegetariskt alternativ.

Amanda Liikamaa

undefined
Chicken Fajita Wrap.

Maträtt: Chicken Fajita Wrap
Matstånd: Dorri Ltd
Pris: 90 kronor

Mild mexikan

Fräsch känsla när man stod och väntade i den långa matkön. Maten levde upp till mycket av detta, dock inte allt. Bra konsistens på både kyckling, bröd och grönsaker. Minuset med denna Chicken Fajita Wrap var styrkan, den är i mildaste laget. Inget för den som är ute efter stark mat.

Simon Jakobsson

undefined
Musslor roquefort med pommes frites.

Maträtt: Musslor roquefort med pommes frites
Matstånd: Ma cuisine francaise
Pris: 140 kronor

Halvblek fransos

Musslor är aldrig fel och det här är helt okej gott. Men. Roquefortosten lyser med sin frånvaro. Såsen är på sin höjd kryddad med hushållsost. På pluskontot är storleken på portionen och att pommesen var frasig och fin.

Anna Fantenberg

undefined
Fish and chips.

Maträtt: Fish and chips
Matstånd: Fish and chips
Pris: 120 kronor

Frasig fisk med bra smak

Jag blev glatt överraskad då jag var beredd på en ganska smaklös måltid ( baserad på tidigare erfarenhet) men det här var gott. Fisken var stor och frasig i paneringen och smakade faktiskt fisk. Pommesen var också fräsch och bra kryddad. Fisksåsen gillade jag också.

Ingela Rasimus

undefined
Crêpes med nutella och jordgubbar.

Maträtt: Crêpes med nutella och jordgubbar
Matstånd: Minot Crêpes Temptation
Pris: 80 kronor

Mer som en efterrätt

Bra med färska jordgubbar men de var ganska varma så tappade lite av sin struktur. Säkert uppskattad av de yngre som gillar en plätta med extra allt. Ett bra alternativ till churros. Vill man ha den matigare gick det att välja att ha svamp, ost och spenat alternativt att ta med skinka och ägg.

Petra Älvstrand

undefined
Pitabröd med halloumi.

Maträtt: Pitabröd med halloumi
Matstånd: Kafelino
Pris: 120 kronor

Pitabröd med en bismak

Det är svårt att misslyckas med ett pitabröd fyllt med tzaziki, halloumi, tomat och rödlök. Och visst är det en hyfsat stabil anrättning som bjuds. Tyvärr tar en irriterande bismak över det hela, det smakar lite för mycket grill med ton av tändvätska.
Men jag blev i alla fall mätt.

Klas Hallvarez

undefined
Chlopski Garnek.

Maträtt: Chlopski Garnek
Matstånd: A taste of Poland
Pris: 110 kronor

Vem älskar inte potatis?

Det är sällan man hittar polska maträtter i internationella kokböcker. Det måste finnas en anledning. Chlopski Garnek är en gryta med tunna skivor av fläskkorv, kyckling, krispig paprika, kål och massor av potatis. Och vem älskar inte potatis?

Mikael Leijon

undefined
Adana kebab.

Maträtt: Adana kebab
Matstånd: Balkan grill
Pris: 100 kronor

Smakrik kebab

Bulgariska Balkan grill erbjuder mat från Turkiet, Grekland och Kroatien där den turkiska kebaben får bra betyg. Smakrika lammfärsspett och ett grillat bröd gör 30 minuter i regn – och möjligtvis marknadens långsammaste kö – värt besväret. Kryddigt och väldoftande. Enda minuset är att det blir lite för lite lamm i ett glest bröd.

Magnus Tosser

undefined
The Count stew.

Maträtt: The Count stew
Matstånd: Transylvanian cousine
Pris: 120 kronor

Ge mig mer kryddor

Med tanke på att Transylvanien förknippas med Dracula så hade man kunnat önska att maträtten hade visat på en betydligt mer eldig framtoning.

Reino Jillker

undefined
Yassa.

Maträtt: Yassa
Matstånd: Africa Delice
Pris: 100 kronor

Smakrik multikultigryta

Mittemot SD:s valstuga bjuder Africa Delice på färg- och kryddstarka paradrätter från Elfenbenskusten. En passande tillfällighet, kan tyckas. I multikultigrytan Yazza simmar intetsägande kycklingbullar omkring i ett vattnigt, gulblekt ris (saffran? nä), med välkommet extra sting av pepparmynta och chili. Helt ok, men ingen större matupplevelse.

Nils Johansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!