Luleå Brukshundsklubb var tidigt ute med att arrangera K9 Biathlon, en tävlingsform där hunden och föraren gemensamt ska ta sig genom en terränghinderbana. I år genomförs tävlingen för åttonde året.
Banan är sex kilometer lång och det finns cirka 30 hinder som ska bemästras. Den som kommer i mål på snabbast tid vinner.
K9 Biathlon är ingen officiell tävlingsgren men den fysiska och mentala prövningen tillsammans med hunden har kommit att bli väldigt populär bland aktiva hundägare.
– Även om det är en tävling är det prestigelöst och många känner sig som vinnare när de går i mål. Man har kanske övervunnit rädslor, eller mer farhågor, och man tycker det här är roligt. Det är en utmaning att klara en hinderbana, säger Sandra Wikström som är med i arrangörsgruppen hos Luleå Brukshundsklubb.
– Man tycker om att bli grisig, lerig och väldigt blöt tillsammans med sin hund (skratt). Sen har vi väldigt många fina lokala sponsorer och även nationella och internationella sponsorer som sponsrar med jättefina priser.
Exakt vilka hinder som finns vill Sandra Wikström inte avslöja innan tävlingen men hon kan bjuda på några exempel i alla fall. Att det blir en blöt tävling får deltagarna räkna med.
– Man ska till exempel åka gummibåt, man ska lyfta hunden över hinder och man ska ut i myrmark och bli jätteblöta. Det är krävande men hundarna brukar älska det för de blir avkylda, säger Sandra Wikström.
Cirka 50 funktionärer, placerade efter banan, gör arrangemanget möjligt. Starten sker vid brukshundsklubbens anläggning vid Måttsundsbacken och banan går bland annat efter de gamla skidspåren kring Måttsund.
Det krävs mycket för att få ihop alla bitar och den senaste veckan pågår ett intensivt förberedelsearbete med banan och området där deltagarna samlas. På lördag 9.30 ger sig den första startande ut.
Om kapaciteten funnits är Sandra Wikström övertygad om att de hade kunnat ha ännu fler startande men arrangemanget kräver mycket av klubbens medlemmar och planeringen pågår i nästen ett helt år. Det finns individuella starter men även en duoklass där deltagarna springer som par med varsin hund, vilket Sandra Wikström ser som ett bra insteg till denna typ av tävlingsform.
Totalt finns 150 platser och de har gått åt.
– Vi har otroligt högt tryck och folk efterlyser platser in i det sista, säger Sandra Wikström.