Stort intresse för friskolor

Intresset för friskolor är fortsatt stort. Samtliga aktörer i Luleå vittnar om ökat söktryck. Intresset för att starta friskolor håller också i sig men ledande skolpolitiker avslår dock - samtliga.

Foto: Lars-Henrik Andersson

LULEÅ2008-08-13 06:00
Allt sedan den första friskolan i Luleå öppnade har intresset för dem bara ökat. Rektor för NLV, Nya läroverket, Gunvor Selberg, uppger att de vid starten för två år sedan hade kring 300 elever. Nu till kommande läsår tar de in fler elever än de får betalt för.- Vi får betalt för 400 men vi tar in 408. Orsakerna till att vi tar in fler handlar bland annat om särskilda skäl hos några av eleverna, säger hon.Än fler elever
Kuriren har tidigare berättat att intresset för att gå på skolan är stort, över sommaren har ytterligare 70-80 elever ställt sig i kö och enligt Selberg väntar drygt 900 barn på att få börja på NLV.- Vi är lite fundersamma över det stora intresset, men tror att det kan ha att göra med att skolstrukturen ändrar sig. Vi har nu bara hållit på i två år och visst har vi gjort saker fel men nu börjar vi hamna på rätt plats. Det verkar som barnen trivs och att de vuxna känner ansvar, folk har sett att vi tar saker på allvar, säger Gunvor Selberg.Även Norrskenets friskola vittnar om ett ökat intresse. Vid skolstarten i fjol hade de 217 elever, det här läsåret uppgår antalet till 322.Blåser medvind
De fristående gymnasieskolorna NTI och ENP, Norrlands entreprenörsgymnasium känner också medvind. Rektor på sistnämnda skolan, Anders Karlsson, berättar att de haft nästan dubbelt så många sökande som platser och endast två avhopp. Läsåret 2008/2009 blir det en årskull i varje klass.Ett flertal friskolor ansöker om att få etablera verksamhet i Luleå. Barn- och utbildningsnämnden ombeds i vanlig ordning att yttra sig till Skolverket och precis som tidigare avslår de samtliga.-Till grundskolorna säger vi nej på grund av elevutvecklingen, vi har ett tapp då det är färre födda barn. Gymnasieskolorna får bland annat nej utifrån fyrkantssamarbetet som vi har, det blir väldigt många aktörer på gång. En del av utbildningarna vill också ha arbetsplatsförlagd utbildning, vilket vi också behöver själva och det finns inte så många av dem, säger ordförande Ingrid Norberg (s).Skolverket äger beslutet om friskolorna ska få starta.
Nya läroverket, B&G Läroverket AB, ansöker om att få utöka sin verksamhet med förskoleklass och grundskola för årskurserna sex till nio för drygt 300 elever.Niemisel ekonomiska förening ansöker om att få starta förskoleklass och grundskola.NTI-gymnasiet, Nordens teknikerinstitut AB, ansöker om att få komplettera sin nuvarande verksamhet med Mikael Elias teoretiska gymnasium vilket innebär att de vill erbjuda även det naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmen, drygt 60 platser. Nordens teknikerinstitut AB ansöker också om att få utöka sin verksamhet med Dexter gymnasiet, här handlar det om praktiskt yrkesförberedande utbildningar.Baggium utbildning AB vill starta en gymnasieskola, Luleå praktiska gymnasium. Profilen ska vara allmän med stor del arbetsplatsförlagd utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!