Stort antal bilar skadade av kringflygande stenar
Minst ett 50-tal bilägare har drabbats av skador på sina bilar efter att ha kört på väg 97 mellan Notviken och Sunderbyn utanför Luleå. Nu får Vägverkets juridiska avdelning avgöra om bilägarna ska få ersättning eller inte.
I sommar har en del drabbade sträckor fått ny asfaltbeläggning men pengarna räckte inte till alla sträckor som drabbats och därför använder Vägverket en billigare metod för att förlänga vägarnas livslängd.Vägverkets väghållare sprider först ut bitumen (ett slags tjärliknande bindemedel) på asfalterade vägar som har drabbats av sprickbildning. Därefter sprider man ut sand och småsten (upp till 8 millimeter stora) på vägen. - Vi har ju inte pengar så att det räcker och då har vi valt att göra på det här sättet. Gör vi inget rinner det ned vatten i sprickorna och när det sedan fryser spricker vägen, säger Per-Mats Öberg, biträdande vägdirektör.Stenskott
På de aktuella sträckorna sänks hastigheten för att minska riskerna för stenskott under den period det tar för bilarna att trycka fast gruset i bindemedlet.- Det kan bli en del överskott men det sopar vi bort efter ett par dagar och då ska stenen sitta fast.Han erkänner dock att det händer att någon sten inte fastnar ordentligt.- Det kan bli stenskott fast det är ytterst sällsynt.Med tanke på hur många som lämnat in skadeståndskrav till Vägverket verkar det den här gången ha varit fler än några få som har drabbats. Bara under måndagen kom det in fyra skrivelser om stenskottskador till Vägverket.- Vi tar emot skaderapporterna och skickar dem vidare till våra jurister i Borlänge. Där bedömer man om bilägarna har rätt till ersättning eller inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!