Största testet: Experterna – här är Luleås bästa semla

Årets semmeltest är det största hittills.
Hela 14 Luleåsemlor synades – både gamla favoriter och nya bekantskaper.
Vi gav uppdraget till en semmelälskande expertjury som hittade vinnaren bland tidigare toppsemlor.

Mikael Lasu och Karin Åberg

Mikael Lasu och Karin Åberg

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2019-02-26 05:00

Redan i fjol hade semmeltestet utökats och den trenden fortsätter i år.

I semmelgänget har tre nya utmanare dykt upp på faten. Det handlar om Wallstens, Hertsöns konditori samt Café Tosca i Råneå.

Ett extra stort test kräver en extra kunnig jury. Vi gick därför ut på vår facebooksida och efterlyste sex jurymedlemmar där kravet var att de skulle vara riktiga semmelgalningar.

Gissa om vi fick svar.

Det mailades, skrevs på facebook och vi fick förslag från alla möjliga håll. Vi hade utan tvekan kunnat ha 200 personer i juryn, samtliga med gedigen semmelkunskap och intresse.

Vi visste att semlor engagerar – men vi kan ärligt säga att vi blev förvånade över det gigantiska intresset.

Bara sex personer fick plats.

– Oj, det här är ju paradiset! utbrister Mikael Lasu när han stegar in i testrummet där 15 olika semlor, och fyra av varje, ligger uppfatade på bordet.

Jodå, det här gänget älskar semlor.

Ta Fredrik Bergqvist, exempelvis. Född på självaste fettisdagen och enligt den informationen han fått serverades hans mamma semlor på BB. Så han kan på riktigt säga att han fått semmelintresset i modersmjölken.

Simon Jonsson från Boden? Dunkar i sig 50 semlor per säsong. Har jobbat med mängd för att bygga upp sin breda kunskap. Räds inte heller nymodigheter på semmelsidan.

Med i juryn finns även Sofia Nordin, utbildad konditor som i dag jobbar som lärare på restaurang och livsmedelsprogrammet. På meritlistan finns även att hon faktiskt bakade vinnarsemlan 2009.

– Kändes lika stort att vinna som när jag fick mitt första barn, säger hon och skrattar.

Karin Åberg, juryns sjätte deltagare, beskriver sig själv som en mycket intresserad och en syn-ner-li-gen kräsen semmelätare.

Här finns således både intresse och kunskap.

De brukar själva läsa semmeltestet – nu har de chans att styra upp testet vars resultat ibland frustrerat delar av juryn.

– Jag håller oftast inte med, säger Malin Filppa som faktiskt brukar kontra med att göra sitt eget semmeltest varje år.

– Jag har noterat att det mest varit amatörer tidigare, säger Mikael Lasu, lite på skämt – men mest på allvar.

Själv har han sopat hem en semmelätartävling på jobbet, 51 semlor blev det ett år.

Gänget jobbar sig metodiskt genom årets rekordstora startfält. När semla nummer tre landar på deras tallrikar händer något i expertjuryn.

Det hummas nöjt runt bordet.

Utseendet tilltalar, mandelmassan är riktigt, riktigt bra och känslan är hemmagjord.

– Den här tycker jag var supergod, säger Karin Åberg.

– Mmm...här har man nog rostat mandlarna, funderar Sofia Nordin när hon nöjd smakar av det som senare ska visa sig bli vinnarsemlan från Lilla Skafferiet, fjolårets tvåa.

Även Hemmagastronomi får höga betyg i årets test och slutar tvåa.

– Bäst hittills, säger Malin Filppa.

– Går till slutspel för mig, lägger Mikael Lasu till.

Fjolårets vinnare då? Jodå, Café la Vaché finns med i toppen också. Det blir en fin tredjeplats 2019, ett år där de lite dyrare gourmetsemlorna dominerade.

Ni hittar hela testresultatet om du scrollar neråt på sidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om