Lulebohärvan i hovrätten: "Väldigt upprört på sina håll"

Samtliga åtalade i Lulebohärvan friades efter den enorma rättegången – ett stort nederlag för åklagarna. Nu ska domarna rörande toppchefen samt en Luleåföretagare prövas på nytt i hovrätten. "Väldigt upprört på sina håll. Många tyckte att tingsrättsdomen var helt felaktig", säger kammaråklagare Rickard Finnberg.

Det stora nederlaget. Rickard Finnberg, kammaråklagare i Luleå, åtalade totalt sex personer i Lulebohärvan och yrkade på att huvudmannen skulle dömas till sex års fängelse – men samtliga friades av hovrätten. "Jag var inte helt överraskad men tyckte ändå att domen var fel", säger Finnberg som nu tar målet till hovrätten.

Det stora nederlaget. Rickard Finnberg, kammaråklagare i Luleå, åtalade totalt sex personer i Lulebohärvan och yrkade på att huvudmannen skulle dömas till sex års fängelse – men samtliga friades av hovrätten. "Jag var inte helt överraskad men tyckte ändå att domen var fel", säger Finnberg som nu tar målet till hovrätten.

Foto: Arkiv

Luleå2024-09-10 01:00

Över fyra år har gått sedan Lulebohärvan började nystas upp efter att det kommunala bostadsbolaget hade upptäckt misstänkta ekonomiska oegentligheter motsvarande mångmiljonbelopp.

I juni 2022, efter den största polisutredningen i länets historia, väcktes åtal mot sex personer. Åklagarna Rickard Finnberg och Stina Stener menade att ett 60-tal "luftfakturor" hade attesterats av en högt uppsatt chef inom Lulebo och betalats ut till fem företagare, motsvarande cirka 13 miljoner kronor.

undefined
Lulebos ordförande Kent Ögren (S), här med vd Erik Öhrling, delade ett inlägg på Facebook där huvudmannen i härvan pekades ut med namn, långt innan den friande domen.

Rubrikerna avlöste varandra, som när Lulebochefen hängdes ut med namn i sociala medier av bostadsbolagets ordförande, Kent Ögren (S), eller när det rapporterades om misstänkta mutor rörande bygget av hans exklusiva fritidshus.

Men rättegången vintern 2023 slutade i ett totalt bakslag för polis och åklagare.

Samtliga sex friades och Huvudmannen – den i dag 49-årige förre fastighetsutvecklingschefen – undslapp sex års fängelsestraff gällande grov trolöshet mot huvudman. 

I fjol somras överklagades dock domen mot både honom och den så kallade Luleåanläggaren samt en i dag avliden Bodenföretagare

Anläggaren, i 45-årsåldern, misstänks ha upprättat 31 fakturor för över tre miljoner kronor och åklagarna yrkade på fängelse i två år och tre månader för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och därtill näringsförbud i fem år.

undefined
"Jag har inte upplevt några uppfattningar att vi som åklagare har brustit. Ett flertal stora ekobrottsärenden slutar på samma vis", säger kammaråklagare Rickard Finnberg om de friande domarna i tingsrätten.

Rättegången vid hovrätten i Umeå inleds i veckan och 28 dagars förhandling är inplanerad till mitten av november.

Kammaråklagare Rickard Finnberg blickar tillbaka på tingsrättens friande domslut.

– Jag var inte helt överraskad men tyckte ändå att domen var fel och dessutom inte välskriven. Tingsrätten bemöter inte alla invändningar, så nu får hovrätten titta på de frågetecken som finns, säger Finnberg inför onsdagens inledande förhandling.

De friande domarna innebar också många negativa reaktioner hos allmänheten, menar åklagaren.  

– Väldigt upprört på sina håll. Jag vet utifrån alla som har hört av sig att många tyckte att domen var helt felaktig.   

Att andra tolkade utfallet i tingsrätten som ett fiasko för åklagarna vill Finnberg däremot inte kännas vid.

– Jag har inte upplevt några uppfattningar att vi som åklagare har brustit. Ett flertal stora ekobrottsärenden slutar på samma vis. 

Pudelns kärna rör de 60 "luftfakturorna" – huruvida arbeten utfördes eller ej av de medåtalade företagarna i bygg- och anläggningsbranschen. Trots misstankar om korruption, försvunna anteckningar och oklarheter kring förskottsbetalningar och uppfyllda budgetar utan motprestationer, fann inte tingsrätten tillräckliga bevis för att fälla någon i härvan. 

– Tingsrätten ifrågasatte ingenting, tyckte inte att detta var ett konstigt sätt att bedriva affärsmässig verksamhet på överhuvudtaget. Många håller inte med om det, säger åklagaren.

undefined
Det var i april 2020 som de misstänkta ekonomiska oegentligheterna började nystas upp inom det kommunala bostadsbolaget. När åtalen senare väcktes stod det klart att det handlade om så kallade "luftfakturor" motsvarande drygt 13 miljoner kronor.

Rickard Finnberg, som ensam driver målet vidare i hovrätten, understryker vikten av att en överklagan gjordes. 

– Det har betydelse för hur polisen ska utreda den här typen av misstänkt brottslighet i framtiden. 

Han har ingen exakt summa på vad Lulebohärvan har kostat skattebetalarna hittills men konstaterar att den uppehöll ett flertal utredande poliser i flera år.

– I perioder har det varit 15 poliser, fler än så, som har jobbat med detta. 

Till det ska läggas alla advokatarvoden, där exempelvis huvudmannens ombud, advokat Magnus Ericsson, kvitterade ut 2,4 miljoner kronor efter rättegången i tingsrätten medan Luleåanläggarens försvarare Anna Melander tjänade drygt 1,7 miljoner kronor.  

– Övriga advokater hade arvoden omkring en miljon kronor också, så det handlar om mångmiljonbelopp, säger Finnberg.

Samtidigt valde han att inte överklaga alla domar just av hänsyn till kostnaderna.  

– I ett sånt här jätteärende finns det ekonomiska skäl att inte pröva alla domar på nytt. 

undefined
" Tingsrätten ifrågasatte ingenting, tyckte inte att detta var ett konstigt sätt att bedriva affärsmässig verksamhet på överhuvudtaget. Många håller inte med om det", säger åklagare Rickard Finnberg om de friande domarna i Lulebohärvan.

Ingen ny bevisning har tillkommit i Lulebohärvan inför hovrättsförhandlingen och Rickard Finnberg vill inte uppge om han kommer yrka på samma straffpåföljder som i tingsrätten. 

– För tidigt att uttala sig om påföljderna. Det gör jag först vid förhandlingens slut, säger kammaråklagaren.

Förhandlingarna gäller även en företagsbot på tre miljoner kronor avseende Luleåanläggarens företag samt en företagsbot på fem miljoner kronor gällande Bodenföretagaren, som före sin död sålde sin ägarandel.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!