Skärgården i all ära men ännu närmare ligger Gammelstadsviken, ett naturskyddsområde som också är en av landets fågelrikaste sjöar.
Projektet med det ståtliga namnet Guldkant kring Gammelstadsviken startade 2012 och ska pågå i minst fem år.
– Mycket hänsyn måste tas och arbetet måste få ta tid, säger projektledaren Lena Bengtén, Luleå kommun.
Med hjälp av en kommunal pengapung på sex miljoner och medel från staten ska området runt viken och den närliggande Mjölkuddstjärn – som landhöjningen snörpt av från Gammelstadsviken – öppnas upp för alla intresserade i när och fjärran.
Invigning i maj
Olika delar av projektet har påbörjats och andra är redan genomförda. Stadsnära Mjölkuddstjärnen håller på att göras mer tillgänglig för allmänheten, bland annat genom byggandet av stigar, sittplatser, fågelskådarplatser och en brygga samt utplacering av informationsskyltar.
– Det är inte riktigt färdigt men vi hoppas kunna ha en invigning i maj nästa år.
Flera olika inventeringar av djur- och växtliv görs också och på tisdagskvällen hölls ett öppet möte där en del av detta arbete redovisas. Konsulten Peter Erixon redovisade en rapport som han tagit fram på uppdrag av arbetsgruppen. Bland annat handlade det om vilka förändringar som utbredningen av vattenytan på den gamla havsviken har genomgått de senaste decennierna men även om dess framtidsutsikter.
– Han har studerat flygbilder för att kunna se utvecklingen, säger Bengtén.
Fjärde väg
Arbetsgruppen har under 2013 också gjort en förstudie för att se om det går att göra en fjärde väg in i området. I dag kan Gammelstadsviken nås från Hägnan, från Porsögården och från Haparandavägen.
– Vi har varit och gått vid Notvikens gamla järnvägsstation för att se om det går att göra en stig där. Inget är bestämt än.
Projektet har fått 500.000 kronor av staten för arbetena på Mjölkudden och 300.000 för att nästa år kunna rusta stigen som går mellan Hägnan och Gammelstadsviken.
På tisdagskvällen redovisade länsstyrelsen dessutom en inventering av fågelbeståndet och av områdets biotop.