Klagomålen kom från utspridda delar av tätorten under framförallt februari.
Luleå miljöresurs (Lumire) har haft personal ute och Petra Viklund bekräftar att vattnet luktat och smakat dåligt.
– När något sådant här händer tar vi många prover, vi behöver säkerställa att det inte är något farligt. Vi har tagit prover hos kund, vattenverket i Råneå, offentliga platser, skolor, förskolor och äldreboenden. Vi har tittat på tillväxt av bakterier men också kemiska avvikelser, säger hon.
Proverna visade inga avvikande värden. "Efter noggranna analyser av dricksvattensprover tagna från kunder i Råneå, har det konstaterats att inga mikrobiologiska eller kemiska avvikelser har noterats", skriver Lumire.
De senaste klagomålen och provtagningarna har inte inneburit att Råneåborna behövt hämta vatten någon annanstans. Och det gäller främst tätorten, inte omkringliggande byar.
Hur kan det lukta och smaka dåligt, men inte vara farligt?
– Det är en kombination av uppehållstider och klordoseringar av det organiska innehållet i vattnet, säger Petra Viklund.
Uppehållstider är hur länge vattnet finns i systemet innan det används.
Råneå får i dag sitt vatten från Andträskets råvattentäkt men väntar på en utbyggnad av en vattenledning från Luleå. Något som ska vara klart till 2028. Just nu har bygget passerat Rutvik.
Störningar har hittills främst varit under våren och hösten. Nu har det skett under vintern och en längre period; tre-fyra veckor.
– Ofta har det varit övergående, någon vecka eller två, säger Viklund.
Finns det en oro för hur det utvecklas, det är fyra år till vattenledningen är på plats?
– Vi får hålla kolla på uppehållstider. Vi gör det vi kan i vattenreningsverket, säger Viklund som berättar att de försökt göra förändringar i vattenverket.
– Vi skruvar i det vi kan men eftersom vi planerar att ersätta vattnet i Råneå med en ledning innebär det att vi inte gör utbyggnationer av vattenverket i dag.
Lumire vänder sig direkt till Råneåborna i ett meddelande på sin hemsida och skriver att invånarnas observationer är viktiga. "Vi förstår och är medvetna om de pågående utmaningarna och arbetar aktivt med att lösa dem för att upprätthålla högsta möjliga standard för dricksvattenkvalitet i Råneå".