Måndag kväll ägnar kommunledningen, Luleå näringslivs nye vd Matz Engman samt folk från stadsbyggnadskontoret och externa sakkunniga åt samtal med allmänheten i Kulturens hus. Projektet med de tre amerikanska serverhallarna, varav minst en ska vara klar 2012, har överklagats och lokala ledningen vill tala ut.
- Det handlar om en investering på tre till fem miljarder kronor. Man får komma ihåg att vi är förstavalet i Europa men intressenten har en viss tidsplan och Östersund är deras plan B. Vi vill informera om läget, säger Matz Engman. Det vore illa om det här inte blir av i Luleå, resonerar han.
Med på mötet väntas mark- och miljödomstolen vara. Där ligger den överklagan mot planerna som ska hanteras.
El på G
Vattenfall har ansökt om att få bygga två 130-kilovoltsledningar till området. En kommunal dagvattenledning låg illa till för ett bygge och kommunen anlägger en ny.
Fokus ligger samtidigt på fler anläggningar i regionen. För den saken är ett nytt bolag i bildande och får åtminstone kommunerna Luleå, Piteå och Boden som ägare. Med i initiativet är landstinget och länsstyrelsen.
Vid Aurorum är det trångt. Nära universitetet är det surmark men sett till önskemålen är Aurorum/universitetet bästa platsen, resonerar Matz Engman.
- Anläggningarna ska ligga vid högspänningsledningar, det är viktigt. Det finns andra områden vi funderar på men det är svårt, säger Matz Engman. Tuvåkra i Gammelstad, Karlsvik och Bergnäset är exempel. Det finns blockeringar, allt från handeln till bostäder och Norrbotniabanan.
Microsoft
I Piteå finns bland andra aluminiumsmältverkstomten på Haraholmen och Fortlax, söder om staden. I Boden har markområden tagits fram men orten ligger efter i planeringen.
Luleå har länge jobbat ihop med Invest in Sweden. Intresset för etableringar av serverhallar har spritt sig över landet. Längst ner, i Skåne, har Microsoft visat intresse för Sjöbo.
- Skåne ligger närmare kontinenten, konstaterade Daniel Kipowski, affärsutvecklare i Invest in Skåne, i våras.
I andra delar av världen finns motsvarande planer. I North Carolina, med nedläggningar av textilindustri, har det investerats 20 miljarder kronor, reflekterar Matz Engman.