Storgatan 61 lever vidare

Det tuffar på med projektet ungdomsgallerian 61:an. Somliga har gett upp och lagt ned, andra klarar sig hyggligt och kämpar på i seglivad företagaranda och nya kommer till. Projektet som ägs av Innovation Norrbotten AB men nu övergår i Centeks hägn, får såväl ris som ros. Med andra ord så är det i högsta grad en levande verksamhet som snart kan summera sitt första år.

LULEÅ2006-12-29 06:00
Projektet , som ska pågå hela nästa år och från början var tänkt att fungera i två olika omgångar under tre år, slog upp portarna i slutet av februari i år. Målet med det är att bereda unga företagare möjlighet att pröva vingarna i sina företagsidéer och få en chans att etablera sig med lite bättre villkor.
Den egna gallerian 61:an är belägen längst ned på Storgatan innanför Olssons Café, fina affärsytor men ett marknadsmässigt undanskymt läge dit kunderna har svårt att hitta.
-Jo, det är inget bra läge. Folk hittar till Olssons Café men längre in är det svårt, säger en av de nya unga företagarna Heidi Martinsson som har barnklädesbutiken Little Dragon. Men hon är en positiv företagare och nöjd trots att det är tufft.

Räknar med hundår
-Man får räkna med några hundår så är det, förklarar Heidi som tror att en del andra företagare i projektet inte haft riktigt koll på det . Hon berömmer projektledaren Andreas Gerdin.
-Han har verkligen betytt mycket för att peppa oss och hålla uppe humöret då det varit tungt och verksamheter försvunnit i gallerian förklarar Heidi.
För tillfället så är man cirka 10 unga företagare kvar mot från starten 13 stycken. Klädaffären Paus har lagt ned liksom kärleksaffären Darling och spelstället Onlajn har gått i konkurs.
-Ja men sen är det nya verksamheter på väg in så projektet är inte alls dött, nej det fungerar. Och man får en massa bra erfarenhet, goda råd på våra träffar och en bra coachning. Och vi kommer också att få tillgång till utbildning i det vi behöver, sen har vi ju hyresrabatt, säger Heidi Martinsson som hoppas att hon ska kunna fortsätta med sin affär och även utveckla den.
- Ja, jag hoppas att jag ska kunna börja rita egna kläder så har jag tänkt säger hon.

Viss förändring
Från anonymt håll har projektet kritiserats för att ta in nyföretagare som inte kan betecknas som ungdomar. Projektledare Andreas Gerdin förklarar att projektet kommer att undergå en viss förändring.
- Ja, vi diskuterar det nu. Och det ser ut som att vi kommer att ta in även företag utanför målgruppen eftersom det finns tomma lokaler. Företag som också i sin tur kan tillföra något till de som finns där. Att man inte kommer att vara helt bunden vid just gallerian när man placerar företagare är också en konsekvens av ett nytänkande i projektet. Diskussioner mellan nya projektägaren Centek och Lars Lundmark där samt projektledaren ska föras efter nyår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om