Andreas Jakobsson är journalist och författare som gjort dumpstring, att leta efter mat och andra varor i containrar och soprum till en livsstil.
– Det började med att jag bara var nyfiken och hängde med en kompis som gjorde det. Jag fick reda på att hon brukade dumpstra och då hängde jag med.
– Jag hade förväntat mig att det mest var gammal, dålig mat som man hittade, fast det var ju precis tvärtom. 90 procent av maten var precis lika fin som den som säljs i butiken, säger Andreas Jakobsson.
Butikernas matsvinn väckte hans nyfikenhet som journalist, han ville ta reda på orsakerna till att fullt ätbar mat kastas. Han har skrivit två böcker i ämnet, driver en blogg och en hemsida, åker runt i Sverige och föreläser, som på Vetenskapens hus i Luleå.
Andreas Jakobsson anser att det finns flera skäl att ta vara på mat som butikerna slänger.
– Dels av klimatskäl, det finns en massa bra mat som bara slängs.
Matsvinn svarar för tio-femton procent av utsläppen av växthusgaser tillägger han.
Privatekonomiskt går det att spara pengar på att dumpstra, han har räknat ut att hans familj sparar cirka 8000 kronor i månaden.
– Det slängs mest frukt och grönt. Vi har alltid jättefin frukt hemma och färskpressad juice. Butiksbakat bröd slängs, minst en halv säck varje dag. Mejerivaror, kött. Det man inte hittar så ofta är konserver, de har så lång hållbarhet.
Andreas Jakobsson säger att livsmedelsbutikerna i sina kalkyler räknar med ett visst svinn.
– En stor anledning är att frukt och grönsaker säljs i flerpack. Blir en eller två dåliga då slängs hela förpackningen.
– Butikerna överbeställer hela tiden för att inte bli utan varor. Kunderna har vant sig vid att allting finns hela tiden, säger Andreas Jakobsson.
Trasiga förpackningar är en annan orsak. En skadad förpackning i ett flak med varor kan leda till att hela flaket kastas, eftersom butiken då kan reklamera varan säger han.
Jurister hävdar att det är olagligt att dumpstra?
– Det är domstolarna som tolkar lagarna. Det har aldrig prövats rättsligt, säger Andreas Jakobsson.
Genom att ta bort bäst före datum och att butiker bara skulle få sälja frukt och grönsaker i lösvikt skulle matsvinnet minska hävdar han.
– Den enda funktionen bäst före har är att uppmana folk att slänga. Så länge man har produktionsdatum på förpackningen är det helt meningslöst med bäst före datum.