Droghandeln via posten har ökat mycket på senare år. Uppemot en miljon försändelser med narkotika skickas som inrikespost årligen, enligt polisen, och många hamnar i Luleå.
Som exempel kan nämnas att polisen upprättade hela tolv anmälningar om misstänkta narkotikabrott bara i tisdags, efter att brev hade tagits i beslag på Postnords terminal.
– Posten är den största leverantören av narkotika i dag. Det skickas hur mycket droger som helst, säger polisen Mikael Nilsson som sköter de regelbundna kontrollerna på postterminalen, ofta tillsammans med narkotikahunden Zigge.
Sedan en lagändring den 2 januari 2023 har polisen mycket hjälp av postens egen personal som numera får bryta mot tystnadsplikten och tipsa om misstänkta olagliga postförsändelser.
– Jag besöker postterminalen ett par gånger i veckan. I snitt kan det bli tiotalet upprättade anmälningar varje vecka. Vi har jättemycket nytta av hundarna, säger Nilsson som i övrigt ogärna beskriver i detalj hur kontrollerna genomförs.
När anmälningarna har upprättats tar Anette Krig över som ansvarig förundersökningsledare sedan tre år tillbaka rörande misstänkta narkotikabrott i Luleå och Boden.
– Det skickas alltifrån heroin till hasch, kokain, amfetamin, marijuana, och doping via brevförsändelserna, säger hon.
Men att utreda narkotikabrotten är förenat med stora svårigheter.
– De flesta adressater vi ringer upp för att höra säger ju att de inte har beställt drogerna, och då kan inte vi gå vidare. Försök till förvärv av narkotika är inte heller brottsligt i sig, utan det är först om det är försök till förvärv i överlåtelsesyfte som vi har ett misstänkt brott.
Följden blir att Anette Krig nästan undantagslöst får lägga ned förundersökningarna, utan att någon misstänkt lagförs.
– De här brotten är väldigt svåra att utreda, om vi ska tömma datorer och telefoner med mera. Då är det bättre om vi lägger resurserna på exempelvis barnpornografi och mycket grövre narkotikabrott.
Att så liten del av droghandeln via posten leder till åtal eller annan lagföring upplever hon dock inte som ett problem.
–Jag ser det mer som att det är jättemycket droger som inte kommer ut på gatan tack vare våra insatser. Det är vår vinst i detta, säger Anette Krig.