Stor prisguide: Julbordens tid är här

Snart börjar årets julbordsrusch på allvar. På Kaptensgården i Gammelstad är julen en viktig tid på året. "En stor del av våra gäster kommer då", säger krögaren Johan Thingvall.

Krögaren Johan Thingvall berättar att julen är en väldigt viktig period för Kaptensgården.

Krögaren Johan Thingvall berättar att julen är en väldigt viktig period för Kaptensgården.

Foto: Ellen Jakobsson

Luleå2018-11-28 19:51

För fjortonde året i rad dukar Kaptensgården upp julbord.

– Julen är väldigt viktig för oss. En stor del av våra gäster besöker oss under julen. Många dagar framöver är fullbokade, säger Johan Thingvall.

Han berättar att julen innebär långa förberedelser.

– Vi började redan i oktober med köttbullarna. Det är full rulle och mycket att göra, vi jobbar dygnet runt vid jultid. Det är en intensiv period, säger han.

Johan Thingvall avslöjar att årets julbord kommer bjuda på några otippade smakkombinationer.

– Varje år har vi nyheter på köttsidan och sillbordet. I år kommer vi bland annat bjuda på sill med hallonbåtar och en variant med sötlakrits, det är faktiskt goda kombinationer. Det som kännetecknar vårt julbord är att vi serverar vällagad mat, med både traditionella delikatesser och hemlagat, säger han.

Varje år spenderar svenskarna 8 miljoner på mat under julveckan, enligt siffror från HUI research och trenderna på julbordet varierar. Före detta Luleåbon Malin Turunen har tidigare arbetat som redaktör för tidningen Allt om mat. Just nu åker hon runt och testar olika julbord i Stockholm som hon sedan recenserar på sin blogg matmalin.se. Hon berättar att årets trend på julbordet är mer gröna rätter.

– Jag ser att man på många julbord försöker få in mer grönt och att man tydligare märker ut vad som är vegetariskt och veganskt. Det är en bra trend tycker jag. Sedan har jag även märkt att man på många julbord börjat skriva om köttets ursprung, vilken specifik gård julskinkan kommer från eller var hjorten är skjuten exempelvis, säger hon.

På kaptensgårdens julbord finns några gröna rätter uppdukade.

– Vi har en del vegetariskt, exempelvis olika grönsakslådor, äggröra och potatisröra. Det finns lite olika alternativ för den som vill äta mer grönt, säger Johan Thingvall.

Han berättar att det populäraste på deras julbord brukar vara det klassiska.

– Det som går åt mest är sill, julskinka och köttbullar, det måste finnas med, annars skulle folk nog bli upprörda.

Enligt Malin Turunen ska det perfekta julbordet vara klassiskt.

– Det ska vara köttbullar, olika sillar och gravad lax bland annat. Jag försöker även få in mer grönt på mitt julbord, exempelvis olika finska grönsakslådor, det blir en väldigt bra kombination till det salta, säger hon.

Julbordsguiden: Här kan du äta julbord i Luleå

Elite Stadshotellet. Måndag-torsdag: 545 kr/person. Fredag-lördag: 595 kr/person.

Kalaskulan. 318 kr/person.

Örnvik Hotell & Konferens. 425 kr/person inkl. 1 julmust eller 1 lättöl.

Strömsundshemmet. 385 kr/person inkl. 1 julmust eller 1 lättöl.

Ralph Lundstengården. 545 kr/person inkl glögg, kaffe, lingondryck.

Sunderby Hotell & Konferens. 395 kr/person

En trappa upp. 395 kr/person.

Kulturens hus. 495 kr/person.

Kafé Fägnan. 525 kr/person.

Brändökonferens. 545 kr/person inkl glögg, kaffe och lingondryck/vatten.

Hotell Savoy. 495 kr/person.

Restaurang Södra hamn. 350 kr/person.

Kaptensgården. 499 kr/person

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!