Stor oro och ilska på Kronan

De ingår i affären men i Kulturbyn Kronan visste ingen om att området sålts. De fruktar nu att tvingas lämna sina lokaler men Rikshem lovar att inte röra området.

Sålda. Konstnärerna Karin EE von Törne Haern, Linnea Henriksson, Bertil Sundstedt och Victoria Andersson är upprörda över att Kulturbyn Kronan sålts till Rikshem vilket gör dem oroliga för framtiden.

Sålda. Konstnärerna Karin EE von Törne Haern, Linnea Henriksson, Bertil Sundstedt och Victoria Andersson är upprörda över att Kulturbyn Kronan sålts till Rikshem vilket gör dem oroliga för framtiden.

Foto: Andreas Walitalo

Luleå2015-07-13 17:05

I fredags blev Luleboaffären klar – 1 600 lägenheter går till Rikshem för 1,6 miljarder kronor. I affären ingår även Kulturbyn Kronan, 15 fastigheter där många små företag och organisationer har sin hemvist.

Området är också konstens hem i Luleå, där finns bland annat Kilen, KKV (Konstnärernas kollektivverkstad), Galleri Syster och en rad ateljéer.

Karin EE von Törne Haern är ordförande i Ateljéföreningen.

– Vi känner oss svikna och sålda och är väldigt upprörda. Kommunen tar sin hand från oss. Vi har inte fått veta något och så kommer detta mitt i sommaren när alla är på semester. Det känns så utstuderat, säger hon.

I huset H5 finns KKV:s olika verkstäder och tolv ateljéer. De fyra konstnärer vi möter i lokalerna berättar att de kom till en "rivningskåk" 1997 men som i dag är rustad och fylld med värdefull utrustning som bekostats av medel för konstmärlig verksamhet.

De har sett hur liknande verksamheter kastats ut vid liknande övertaganden i andra städer och fruktar det värsta.

– Det blir en kulturpolitisk stängning, nu slänger man ut hela skiten, säger Bertil Sundstedt.

– Det trycker på från omgivningen, det byggs runt om här, säger Victoria Andersson.

De har sett delegationer passera i lokalerna och misstankar har väckts men ingen ville svara på frågorna. Tvärtom, de berättar att kulturnämndens ordförande Omar Jakobsson försäkrade dem så sent som i mitten av juni att Kulturbyn inte skulle röras.

– Och så kommer det upp en lapp i trappan i fredags om att vi har nya ägare. Nu känns det väldigt oroligt, säger Linnea Henriksson.

Hyrorna i området är låga och de konstnärliga verksamheterna har även 30 procents hyresrabatt då de själva städar, underhåller och förbättrar lokalerna.

Men här finns även en rad företag, ett av dem är Sunderby Tryck AB som sysselsätter fyra . Mikael Elmegren är en av två delägare.

– Vi har inte fått någon information. Men jag hoppas att Rikshem nu snabbt anstränger sig för att lära känna sina nya kunder. Man har ju inte bara köpt fastigheter utan även en kundstock, säger han.

Andra

– Jag visste inte om det förrän du sa det nu, säger Carola Wikman som driver café Kronan.

Hon tog över caféet i maj och känner sig nu "osäker på vad som kommer att hända".

Erica Ershammar driver en hobby- och presentbutik sedan nio år.

– Jag har inga större krav utan hoppas att det fortsätter som det gjort, säger hon.

Och det är precis vad Rikshems vice vd Ilija Batljan lovar.

– Vi kommer att fortsätta med Kulturbyn som tidigare. Den är en viktig del av Luleås profil. Vi vill bygga nytt på Kronan men det finns mark runtom Kulturbyn och där vill vi medverka till att bygga en stad, säger han.

Malin Söderman är Rikshems regionchef i Uppsala men nu även i Luleå. Hon kommer att vistas en hel del i Luleå från och med denna vecka. Detta för att börja bygga Rikshems organisation i Luleå samt bekanta sig med bolagets bestånd och hyresgäster.

– Affären blev klar i fredags och detta är min första dag efter semestern. Jag har ännu inte hunnit sätta mig in i allt men jag har redan varit två vändor i Luleå, säger hon.

Läs samtliga artiklar om Luleboaffären här.

I affären ingår:

1 600 lägenheter på Mjölkudden (Tunastigen, Radiomasten), Kallkällan (Lingonstigen), Porsön (Docentvägen, Assistentvägen) och Lövskatan (Baldersvägen, Furumovägen).

Fyra vård- och omsorgsboenden (Sundsgården, Ängsgården, Storstigen och Midskogen).

Kulturbyn Kronan – 15 fastigheter av olika storlek. De utgörs av en före detta militärförläggning som i dag rymmer ett 20-tal småföretag, ett 100-tal konstnärer och ett 20-tal föreningar och organisationer.

Övertagandet sker 1 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om