Stor droghärva i Luleå kopplas till kriminellt nätverk

Ett kriminellt nätverk – inblandat i våldsvågen i Stockholm – kopplas till droghandeln i Norrbotten. Organisationen låg sannolikt bakom en stor härva i vintras, när en Strängnäsbo fraktade närmare fem kilo narkotika till Luleå. "Det finns en koppling till internationell brottslighet", säger åklagare Cecilia Tepper.

Drogtillslaget i Luleå kopplas till internationellt kriminellt nätverk. En man i 45-årsåldern ertappades med tre kilo cannabis och två kilo amfetamin i november. "Vårt mål är att komma åt hela kedjan, även organisatörerna, men ibland når vi inte hela vägen fram", säger kammaråklagare Cecilia Tepper.

Drogtillslaget i Luleå kopplas till internationellt kriminellt nätverk. En man i 45-årsåldern ertappades med tre kilo cannabis och två kilo amfetamin i november. "Vårt mål är att komma åt hela kedjan, även organisatörerna, men ibland når vi inte hela vägen fram", säger kammaråklagare Cecilia Tepper.

Foto: Arkiv/Pär Bäckström

Luleå2023-05-16 05:00

I november 2022 ertappades mannen i 45-årsåldern med cirka tre kilo cannabis och två kilo amfetamin i sin bil intill en restaurang i centrala Luleå. 

– Jag hade spelskulder på närmare en miljon och gjorde resan i desperation, sa mannen vid rättegången i februari och dömdes sedermera till fyra år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Redan då framkom att Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet (RIO), som väckte åtalet, hade fått uppgifter om att ett kriminellt nätverk sålde stora mängder narkotika till Luleå med omnejd. 

undefined
Cannabishartsen var förpackad i 20 mindre förpackningar och låg i en plastpåse som var omsluten av 2 sopsäckar.

Bilden bekräftas nu i SR Ekots rapportering i serien "Knarkets väg norrut", där ett av de kriminella gäng som är inblandade i den pågående våldsvågen i Stockholm kopplas till tillslaget i Luleå. 

– En organisation låg bakom transporterna av narkotikan, som inte bara hade skett vid ett enstaka tillfälle utan flera gånger under en förhållandevis kort period, säger kammaråklagare Cecilia Tepper vid RIO till Norr Media. 

Något rättsligt efterspel rörande övriga misstänkta narkotikaleveranser till Luleå skedde dock aldrig. 

– Men det togs ändå upp i målet att resorna hade skett i en större omfattning. Likaså gick vi igenom ekonomin för mannen när vi kunde se att stora summor hade flödat in på hans konto, säger åklagaren apropå att den dömde hade fått Swish-inbetalningar närmare en halv miljon kronor i fjol.

Vem som hade betalat mannen för att frakta drogerna till Luleå gick inte att bevisa, trots att polisen försökte få uppdragsgivaren att ge sig tillkänna via en fejkad chattkonversation – som slutade med att mottagaren skickade en bild på en gris.

– Det blev inte klarlagt vem som organiserade transporterna och gav instruktionerna till den som ställdes till ansvar. De förstod att det var polisen som utförde provokationen. 

undefined
Amfetaminet, närmare två kilo, var förpackat i två mindre genomskinliga vacumpåsar och låg i en plastpåse, var omsluten av en handduk.

Ändå drar ni slutsatsen att narkotikan härrör från ett större kriminellt nätverk. Varför?

– Det är för mycket narkotika för att det ska vara frågan om annat än organiserad verksamhet. 

Åklagaren konstaterar att kriminella nätverk på den här nivån vidtar extra försiktighetsåtgärder, vilket gör brotten mer svårutredda. 

– Vårt mål är att komma åt hela ”kedjan”, även organisatörerna, men ibland når vi inte hela vägen fram. 

Några månader efter tillslaget i Luleå skedde en stor knarkrazzia i en företagsby i Strängnäs, ägd av forne Överkalixbon och bilhandlaren Leif-Ivan Karlsson, när cirka 200 kilo (!) narkotika togs i beslag.

Razzian ska ha skett i den så kallade ”Kurdiska rävens” logistiklokal, enligt Aftonbladet. Han misstänks styra narkotikaförsäljning i Sverige från utlandet och är enligt polisen drivande i våldsvågen i Stockholm.

Kammaråklagare Cecilia Tepper vill inte koppla den utredningen till Luleåhärvan, även om den dömde är från just Strängnäs. Samtidigt medger hon att ärendet i Luleå kan härröra till nätverk utanför Sverige.

– Det finns en koppling till internationell brottslighet. 

Enligt SR Ekot kan även ett annat narkotikabeslag i Luleå nyligen kopplas till ett kriminellt nätverk i Stockholm, vilket inte kammaråklagaren har någon närmare kännedom om. 

– Men vi har det här problemet i stora delar av landet nu, även om Luleå kanske har varit mer fredat tidigare, säger Cecilia Tepper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!