Stor dag för stora hästar

Världens största hästras, shirehästen, besökte Luleå ridklubb i lördags.
Då var det nämligen dags för avelsvärdering av hingstar.
- Om domarna inte anser att hingsten är bra så kastreras den, säger en av arrangörerna, Helene Skogqvist.

LULEÅ2007-04-30 06:00
16 hingstar av varierande raser fanns på plats på Hertsön i lördags. Förutom shirehästarna, deltog nordsvenska brukshästar, irish cob och shetlandsponnyer.
En av arrangörerna Helene Skogqvist berättar att alla olika raser har sina reglementen för vad som gäller då hästen ska användas i avel. Det är moderlandet som bestämmer.
- För den nordsvenska hästen exempelvis så är det riksföreningen i Sverige som bestämmer vad som gäller, säger hon.

Särskilda domare
Först av allt så veterinärbesiktas hästarna. Därefter så bedöms deras exteriör av särskilt utsedda domare, hästarna visas även i skritt och trav. Sedan så räknas poängen samman. Om domarna då inte tycker att hästen duger för avel kastreras den.
- Om hästen ligger på gränsen gör ägaren ofta ett nytt försök en annan gång, säger hon.
Några av hingstarna, irish cob, gjorde också ett bruksprov. I det momentet visas hästen antingen under ryttare eller då den körs med vagn. Helena Skogqvist säger att de flesta hästar inte visas av ägarna själva utan ägaren hyr en annan person för jobbet. Det är mycket som står på spel.
- Det gäller inte bara att visa hästen utan den ska visas bra också. Hästarna tränas inför bruksprovet, bland annat ska de kunna stå stilla medan de spänns för vagnen. Hästen ska vara lydig och göra rätt, säger hon.

Världens största hästras
Från Bygdeå, Robertsfors kommun i Västerbotten kom familjen Bergström. Med sig hade de två ståtliga shirehästar, 19-årige Boder Nog Baron med en mankhöjd på 176 centimeter och treårige King Size Mc Coy som mäter 180 centimeter i manken.
- 19-åringen är här för en sundhetskontroll som måste göras vartannat år för att se så att inget är fel på hästen. Håller den inte veterinärt måste vi plocka bort den från aveln, säger Jan Bergström.
Medellivslängden på en Shirehäst är 10,2 år vilket är en ganska låg ålder på en häst. Orsaken är att hovarna inte håller. Jan Bergström säger att i England låter de hästarnas hovar flyta ut alldeles för mycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!