Totalt är 950 läkemedelförpackningar restnoterade i dagsläget vilket motsvarar 6,5 procent.
Dan Essner, apotekschef i Luleå, berättar att de största och mest långvariga restnoteringarna rör hormonplåstret Estradot samt Ozempic, ett läkemedel mot diabetes och fetma.
– Ozempic har det varit brist på ganska länge. Vi får in små skvättar men de täcker inte de behov som finns. Estradot har det varit problem med fram och tillbaka i ett par år.
Bristerna leder till att apoteket tappar förtjänst och att kunderna inte alltid får vad de behöver.
– Det ligger på förskrivaren, det vill säga den behandlade läkaren, att hitta alternativ.
En företeelse som han märkt på senare år är att kunderna hamstrar läkemedel för att inte riskera att bli utan.
Eva Pettersson från Luleå är gruppchef på enheten för läkemedelstillgänglighet vid Läkemedelsverket. Hon har inte någon annan förklaring till de långvariga bristerna på Estradot än vad tillverkaren Sandoz har angett i media: Otillräckligt produktionskapacitet och produktionsplanering.
Det är dessutom inte bara Estradot utan även flera andra östrogenpreparat som är restnoterade.
Läkemedelsverket har i sommar beviljat dispens för importering och försäljning av amerikanska förpackningar av Estradot i Sverige som ett sätt att försöka lösa bristsituationen.
– Men enligt de besked vi har fått kommer det ändå inte att täcka de totala behoven. Vad vi ser kommer det vara ett bekymmer i höst också.
Men det är långt ifrån bara Estradot som det är problem med. Av 14 500 marknadsförda läkemedelsförpackningar är det idag 950 som är restnoterade.
Ozempic, ett läkemedel som hjälper vid diabetes och fetma, är ett annat bristläkemedel som har uppmärksammats i media. Men också bristen på Amoxicillin, en vanlig form av antibiotika, har varit en följetong.
Inom slutenvården har det saknats färdigspädd adrenalin.
– Det finns också en del cytostatika som det har varit brist på även om det är under kontroll just nu. Men det är något vi håller ögonen på.
Ett annat läkemedel som det varit leveransproblem med är Acetylcystein som man använder vid paracetamolförgiftning.
– Där här vi gått ihop flera aktörer och lyckats lösa det för det här året, bland annat genom att avgränsa utlämningen till sjukhusapotek.
Creon som innehåller ett enzym som man behöver när bukspottskörteln inte fungerar har det också rått brist på i perioder.
– Bristen på läkemedel skapar väldigt mycket merarbete i flera led, även om mycket arbete görs bakom kulisserna så att patienterna inte så ofta behöver märka det.
Vad beror det?
– Den främsta orsaken som läkemedelsbolagen anger är produktionsplanering och produktionskapacitet. Som näst vanligaste orsak anger de osäkerhet om läkemedlet kommer att säljas, på tredje plats kommer oväntat stor efterfrågan och på fjärde plats kvalitetsdefekt eller att man inte uppfyller kvalitetskraven.
Anne-Maj Fors i Luleå är på väg till Apoteket för att hämta ut sina läkemedel. Ett par gånger har hon varit med om att det hon behöver inte finns.
– Det är ju ofta man får byta ut mot andra fabrikat och eftersom jag är allergisk mot en massa saker vill jag inte göra det, för det kan vara bindemedel i dem som jag inte tål.
Ena gången handlade det om en hjärtmedicin och andra gången om östrogentabletter.
– Det är inte bra när det tar slut, säger hon.