Stor brandrisk efter torka

Räddningstjänsterna i Norrbotten uppmanar allmänheten att inte elda ute i naturen på grund av torkan.I dag uppgraderas spridningsrisken för skogsbränder till mycket hög.

Torrt i marken. Efter senaste tiden torka varnar länets räddningstjänster allmänheten för att elda. Risken för spridningen av skogsbränder är mycket stor. Bilden är tagen från en mindre brand på Mjölkuddsberget i Luleå för några år sedan.

Torrt i marken. Efter senaste tiden torka varnar länets räddningstjänster allmänheten för att elda. Risken för spridningen av skogsbränder är mycket stor. Bilden är tagen från en mindre brand på Mjölkuddsberget i Luleå för några år sedan.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-07-11 11:20

Efter den senaste veckan värmebölja över Norrbotten börjar varningssignalerna i form av markeringar på smhi:s kartor att visa sig. Ett par bränder har också gjort att oron har spridit sig.

Vid tvåtiden i dag uppgraderas risken för spridning av skogsbränder för relativt stora områden till mycket stor. Värst är det en bit in från kusten i och kring Tornedalen.

Magnus Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten i Luleå, berättar att smhi dagligen sammanställer brandriskvärden utifrån de aktuella väderdata som finns.

– Det är framför allt två värden som är intressanta: spridningshastighet och markfuktighet, säger Magnus Nilsson.

Utifrån dessa data sammanställs en sexgradig skala mellan 1-5 och med extravärdet 5E, då alla varningsklockor ska ringa.

Beroende på hur läget är i länet skickas direktiv till brandflyget som kör tre olika slingor, en ostlig, en nordlig och en sydlig slinga.

På brandstationen i Haparanda hoppas brandmännen slippa en upprepning av skogsbranden i området kring Karsikkojärvi norr om Haparanda för åtta år sedan.

Den gången tvingades ställföreträdande brandchefen Anders Sandin stämpla in lite tidigare efter semestern. Fyra dygn senare var branden släckt.

Ingen mjukstart direkt och något han helst är utan.

– När det blir så här extremt varmt och torrt under en tid, då är det stor risk om man eldar i skogen, konstaterar Anders Sandin.

Om du trots torkan gör upp eld är det oerhört viktigt med efterarbetet.

– Du måste absolut släcka med vatten, med flera hinkar. Så att det är blött efteråt. Men som det är nu, att det är rött på kartan, då ska du inte göra eld. Eller då måste man varje fall använda ett kärl av något slag.

Vid slarv kan konsekvenserna bli förödande.

– Glöd kan blossa upp efter något dygn. Det har vi sett tidigare, säger Anders Sandin.

En regnskur eller två kan förbättra läget rejält.

– Då lugnar det ner sig lite grann. Men har du haft torrt väldigt länge och det kommer en liten skur, då spelar det ingen roll. Det måste vara ihållande en längre tid, säger Magnus Nilsson som tycker att sunt bondförnuft räcker långt.

De senaste väderprognoserna visar på fortsatt torka under kommande vecka.

På fredagen var inget eldningsförbud ännu utfärdat i länet.

Tre råd från Nilsson och Sandin

n Var försiktig om det är torrt ute. Är du det minsta osäker, ring räddningstjänsten.

n Du måste ha uppsikt om du gör upp eld. Använd fasta eldstäder, ett kärl av något slag eller strunta i att elda.

n Glöm inte att ta med vatten för beredskapens skull. Blötlägg platsen med mycket vatten där du har gjort upp eld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om