Stopp för stor skatteåterbäring

I år kan bli sista gången du får en hög med pengar tillbaka på skatten. De flesta ska istället få mer pengar i plånboken efter löning. "Säger något om människan att vi kan acceptera ett dåligt affärsupplägg bara för glädjen av att få tillbaka pengarna", säger deklarationsexperten Johan Schauman.

I år kommer även de som deklarerar med pappersblanket att få tillbaka sina pengar i juni. Deklarationsprocessen går av olika anledningar snabbare.

I år kommer även de som deklarerar med pappersblanket att få tillbaka sina pengar i juni. Deklarationsprocessen går av olika anledningar snabbare.

Foto: Mikael Svensson

Luleå2019-03-29 13:59

Fem miljoner svenskar kommer preliminärt att få tillbaka 36 miljarder kronor efter årets deklaration. Så brukar det se ut för att arbetsgivarna fram till årsskiftet har rapporterat in lön och skatt för all personal i en klumpsumma, följt av den årliga kontrolluppgiften.

Nu är det slut med det.

– Vi tar inte bort återbäringen, däremot kommer du kunna få ett mer korrekt skatteunderlag. Det kommer att finnas större möjlighet att hantera din skatt redan under inkomståret, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Skatteverkets nya rutin är att arbetsgivarna ska rapportera varje månad på individnivå. Idag begär bara 100 000 personer jämkning, men de väntas bli fler när man kan se hur man ligger till i realtid.

– Säg att du får en skatteåterbäring på 6 000 kronor. Då har du betalat en femhundring för mycket i skatt varje månad. Nu skulle du kunna korrigera det så att du får behålla 500 kronor varje månad, eller om du hellre vill det ha tillbaka pengarna i december, säger Schauman.

Skatteverket kommer kunna flagga för personer som riskerar att få betala mycket pengar i kvarskatt.

– Största gruppen som kommer uppleva det här som positivt är de som slipper skattesmällen, säger Schauman.

Som det fungerat har man legat ute med pengar på ett sätt som inte ger mer avkastning än om du hade sparat dem i madrassen.

– Pengarna ligger på skattekonton med noll procent ränta. Men vill man ha skatteåterbäring så kan man det, säger Schauman och tillägger att de även vill att bankerna varje månad ska lämna kontrolluppgifter om räntebetalningar och utdelningar, för att göra beräkningen än mer exakt.

Deklarationsprocessen går snabbare i år och digital brevlåda behövs inte för att kunna få tillbaka pengar redan i april. De som deklarerat på papper kommer också att få sina pengar i juni.

Här är datumen du ska ha koll på:

2 april: Sista dag att deklarera elektroniskt för att få tidig skatteåterbäring.

12 april: Skatteåterbäringen betalas ut till de som ­deklarerat elektroniskt utan ändringar eller tillägg.

2 maj: Sista dag att deklarera.

7 juni: Skatteåterbäring till de som dekla­rerat med pappersblankett.

Åtta tips om deklarationen

Reseavdraget. Trots att nära en miljon personer gör ­avdrag för resor till och från jobbet tror Skatteverket att många som faktiskt har rätt till rese­avdrag utan att veta om det. På Skatteverkets sajt finns en beräkningstjänst för att kolla om man har rätt till reseavdrag.

Swish. Nytt för i år är att du kan betala in pengar till skattekontot genom den elektroniska betalningstjänsten Swish. Men inte mer än 15 000 kronor per dygn.

Jämka. Den som har haft en stående skattejämkning behöver nu göra en ny ansökan varje år. Jämkningen gäller från dagen då Skatteverket tagit beslut.

Pension. Pensionärers deklaration är ofta krångligare eftersom de får pengar från flera håll. Allmän pension utbetalas av Pensionsmyndigheten som drar skatt enligt skattetabellen, men bolagen som ­betalar ut tjänstepensionen har dragit en preliminär skatt på 30 procent, vilket ofta är för lite och leder till kvarskatt. Från och med inkomståret 2019 ändras det så att skatten dras individuellt, men det preliminära skatteuttaget kan ändå bli fel. Du kan själv räkna ut rätt skatteuttag och begära jämkning på Skatteverkets sajt.

Sålt bostad. På Skatteverkets sajt kan du räkna ut eventuella avdrag för förändringsarbeten. Gäller bara bostäder sålda 2019.

Ändringar. Du som vill ändra eller göra tillägg i deklarationen kan göra det i Skatteverkets e-tjänst eller med pappersblankett. Den som bara gör rese­avdrag kan även deklarera via Skatteverkets mobilapp. Vill du bara godkänna deklarationen utan ändringar räcker ett sms eller telefonsamtal.

Komplettera. Det går att ändra även efter godkänd eller inlämnad deklaration. Logga in på skatteverkets e-tjänst, gör ändringen och godkänn ­deklarationen på nytt.

Koderna. Den som saknar Bank-id eller ­annan e-legitimation kan ändå deklarera elektroniskt genom att signera med de ­koder som står på deklarationsblanketten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!