Stopp för övertid hotar

Nästan på årsdagen av stora gruvstrejken överlade svenska gruvfacket i Luleå. Stopp för övertid är första konfliktvapnet.
- Dags för återbetalning, konstaterade Sam Davidsson.

DAGS NU. "2009 gick tillverkningsindustrin dåligt och en lösning var åttio procent av lönen. Det skulle betalas tillbaka", konstaterade Sam Davidsson.

DAGS NU. "2009 gick tillverkningsindustrin dåligt och en lösning var åttio procent av lönen. Det skulle betalas tillbaka", konstaterade Sam Davidsson.

Foto: Stig Nordlund

Luleå2011-12-07 06:00

Det finns 14 aktiva gruvor i Sverige. I dagsläget. För medan omgivningen talar om nedgång är det högtryck kring gruvdriften och nu, i och med pågående avtalsrörelse, ska det visa sig, menar gruvfacket.

Där eftersträvas ett ettårigt givande avtal.

- Under 2009 gick tillverkningsindustrin dåligt och en lösning var åttio procent av lönen. Det skulle betalas tillbaka när det gick bättre. Det är dags för återbetalning,
sade Sam Davidsson, som hör till Zinkgruvan, i Närke.

Överläggning
Han var i Luleå i går. Det var också andra representanter kring Gruvs riksförening, gruvarbetare inom stora fackförbundet IF Metall. Således var inte bara norrbottningar på plats utan även västerbottningar och företrädare från alltmer aktiva Bergslagen.

Förbundet har i avtalsförhandlingarna avvisat ett bud på 2,6 procent. Kravet är 3,7 procent. Det senare motsvarar 967 kronor mer i genomsnitt per månad för gruvarbetare, enligt gruvfacket. Budet IF Metall sade nej till innebär förlorade hundringar varje månad.

Sinkar
Risken för konflikt är överhängande, beskrev gruvfacket i går. I en konflikt har rimligen gruvfacket hela IF Metall med sig. I vilket fall som helst talade Hans-Göran Ölvebo, gruvfacket vid Aitik Boliden, om tänkbara åtgärder.

- Förbundsstyrelsen hanterar det men sannolikt är övertidsblockad första steget, beskrev han.

Ett rimligt fortsatt steg är utvecklat stopp för övertid.

Vad gäller gruvdrift med mycket av skiftgång, drabbar ett sådant vapen främst underhållssidan. Vid LKAB har lastningen också mycket övertid, påtalade Tomas Nordmark, facket vid LKAB.

Strejk talades det inte klarspråk om. Var avtalsrörelsen tar vägen återstår att se. En tänkbar första konfliktgärd når verkan tidigast kring jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om