Stopp för kompost på hamburgerrestaurang

Kompostlåda och biogasanläggning vid alla hamburgerrestauranger. Det vill Max satsa på. Allt för miljön. Men lagstiftningen sätter stopp. - Vi äger inte våra sopor utan de tillhör kommunerna, säger miljöchefen Per Larshans.

Foto:

LULEÅ2008-10-25 06:00
Max hamburgerrestauranger har som mål att bli så miljövänligt som möjligt. Där ingår att se till att så många produkter som möjligt är återvinningsbara. Företagets strävan har gett dem flera utmärkelser, senast från Norrbottens läns landsting. Nu vill Max ta ytterligare ett steg: att införa kompostlåda och biogasanläggning vid varje restaurang. Matavfall vill man lägga i kompostlådor som ska producera jordmull. Och frityroljan vill företaget använda som energi i små biogasanläggningar.Larshans säger att Max kämpat i två år för att genomföra sina planer. Men fått nej från branschorganisationen Avfall Sverige. Ytterligare steg
- Enskilda kommuner kan tillåta våra planer men det räcker inte för oss, vi får bara ekonomi på det här om vi kan införa det på alla våra restauranger.Per Larshans anser att motståndet från kommunerna mot Max planer är enkel: många kommuner vill använda gammal frityrolja i sina värmekraftverk. Och sophanteringen vill de ha monopol på för att få upp volymen och därmed lönsamheten.Max miljöchef säger samtidigt att han har viss förståelse för att Avfall Sverige inte vill tillåta företag att själva ta hand om sina sopor. - Vi är ett seriöst företag men självfallet finns det mindre seriösa företag som inte skulle hantera miljöavfall på rätt sätt. Men det borde gå att göra undantag för vissa företag, säger Per Larshans.Weine Wiqvist är VD för Avfall Sverige. Han säger att de regler som Avfall Sverige har baseras på en utredning som Naturvårdsverket gjort. I den utredningen konstaterar verket att en avreglering av hushållsavfall och avfall från restauranger och storkök inte är bra ur miljösynpunkt.Sämre för miljön
-  Företagen kan anlita privata entreprenörer, andra än de kommunerna anlitar, för att ta hand om sopor och föra dem till anläggningar som kommunen inte anlitar. Det skulle medföra flera transporter och fördyra hanteringen för små och medelstora företag. Och denna verksamhet skulle vara sämre för miljön.Wiqvist säger att Max hamburgerrestauranger är ett seriöst företag som har en bra miljöpolicy. Samtidigt talar han om ett samhällsperspektiv när det gäller miljöarbete:-  Det som är bra ur miljösynpunkt för Max behöver inte vara bra för samhället i övrigt. Det är den syn som Naturvårdsverket ha och som vi måste rätta oss efter.
Avfall Sverige är en intresseorganisation som har cirka 400 medlemmar, kommuner, kommunförbund och företag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om