– Befintligt stamnät är överbokat. Vi har svårt att ta emot förfrågningarna innan nya ledningar är på plats, säger Tobias Edfast, nätutvecklingschef vid Svenska kraftnät.
Bland de planerade industrisatsningar som i dag är kända och riskerar att få stå tillbaka på obestämd tid finns sannolikt LKAB:s planer på en industripark på Svartön och de nyligen presenterade planerna på en vätgasfabrik i Luleå hamn.
Edfast kan dock inte bekräfta vilka projekt som befinner sig i vänteläge.
– Vi har en turordningslista men i detta fall är den beroende av Vattenfall eldistributions turordningsprincip. Vattenfall gör sedan en ansökan hos oss. Det jag kan bekräfta är att vi har en ansökan från Vattenfall på flera kunder, där H2 Green Steel är en, säger Edfast.
Vattenfall har tidigare uppgett att man inte kommenterar enskilda kunder.
Systemet är uppbyggt som en ansökningskö. Den som söker först tar ledig kapacitet, förutsatt att man uppfyller en del förpliktelser om exempelvis framdrift av projektet. Överskottet av el i norra Sverige har beräknats till cirka 3000 megawatt (MW). Stamnätet (400 kilovolt) vid kusten och Boden har i dag ledig kapacitet.
För normalt sett elintensiva industrier, exempelvis Kappa i Piteå eller Billerud i Kalix, som i drift tar en effekt om cirka 40–50 MW finns det tekniskt sett plats för flera.
Men H2 Green Steels gigantiska reservation på 1400 MW blockerar nu andra potentiella etableringar att ansluta till elnätet. Och detta inom obestämd tid.
– Med hänsyn till alla behov i Luleå, Boden och Skellefteå så har vi en utmaning. Vi behöver göra förstärkningar i befintliga nätet för att klara det, säger Edfast.
I första hand talar han om den 400 kV-ledning som planeras mellan Messaure och Svartbyn. Liknande ledningar brukar av erfarenhet ta cirka tio år innan de är verklighet.
– Vi behöver snabba på samrådsprocessen, säger Edfast.
Men den förstärkningen är inte tillräcklig. Svenska kraftnät behöver andra lösningar.
– Vi tittar på temporära åtgärder i området. Vätgasproduktionen har flexibla resurser och man kan tänka sig att de anpassar tillverkning efter driftsförhållanden.
Ytterligare en möjlighet är vindkraftparken i Markbygden.
– Vi har ledningar redan mellan Luleälven och Ångermanälven/Umeälven som denna ansluter till. Men det är en utmaning eftersom det handlar om varierbar elproduktion, säger Edfast.