Eländet började i tisdags förra veckan. Då besökte 35 anställda på Trafikverket restaurang Färjan för att äta julbord. Inom två dygn hade tio personer drabbats av magsjuka och en del av dem fick också feber.
Tre dagar senare, fredagen den 14 december, besökte 79 anställda vid Moderna försäkringar restaurang Färjan eller BBB som den officiellt heter. Inom ett till två dygn insjuknade 15 anställda i magsjuka.
Tre företag
I lördags var det julfest för ytterligare tre företag på Färjan. Det gällde dels två företag inom konsultgruppen Pöyry och dels personal från Kontorsgruppen. Från Pöyry kom 80 personer. Drygt hälften av dem, 41 personer, fick magsjuka. Från Kontorsgruppen kom 14 personer, nio av dem fick magsjuka inom ett till två dygn.
Det betyder att var tredje matgäst blev magsjuk efter att ha ätit Färjans julbord i förra veckan. En del av dem som insjuknat har fått uppsöka vårdcentral för att lämna avföringsprov. Till det kommer att Luleå kommuns miljökontor tagit prover på maten. Analyssvaren beräknas bli klara i nästa vecka.
- Helt klart rör det här sig om matförgiftning, det kan jag säga även om vi inte fått svar på de provtagningar som gjorts. Det säger Anders Österlund som är smittskyddsläkare i Norrbotten.
Luleå kommuns miljökontor leder arbetet med att hitta smittan. I sökandet har man också kontrollerat de företag som bjudit sin personal på julbord på Olivers. Anledningen är att man där serverar samma mat som på Färjan.
- Ingen av dem som ätit på Olivers har drabbats av magsjuka, säger Åsa Fredriksson som är hälsovårdsinspektör.
Efter möte med miljökontoret beslutade Färjan att sluta servera julbord under denna säsong.
Bestört och nedstämd
På restaurang Färjan är man bestört och nedstämd efter det som hänt. Det säger restaurangens Johan Isaksson.
- Det här är det värsta som kan hända en restaurang, att gästerna blir matförgiftade. Det som hänt är märkligt eftersom vi är mycket noggranna, all mat som blir över kastas. Och vi har rigorösa regler när det gäller personalens hygien.
Han säger att det är för tidigt att uttala sig om det som inträffat eftersom analyssvaren inte är klara. Samtidigt säger han att det som hänt är en gåta.
- Vi tar mat från grossister och serverar precis samma mat på Färjan som på Olivers. På Olivers har vi inte haft ett enda fall av matförgiftning. Så varför har just Färjan drabbats? undrar Johan Isaksson.
Smittskyddsläkaren Anders Österlund säger att han håller med Isaksson i hans konstaterande.
- Det som hänt är oförklarligt eftersom man serverar samma mat på Olivers. Smittan kan ju inte sitta i väggarna.