Det konstaterar forskaren Malin Lindberg, som medverkar vid en internationell konferens i Luleå om tillväxt och nytänk i förhållande till jämställdhet.
I Norrbotten har basindustrin dominerat näringslivet. Det finns machoideal kring tung industri. Gruvindustrin har expanderat. Det ger både plus- och minuseffekter för jämställdheten, konstaterar Malin Lindberg.
– Fortfarande är det en extremt mansdominerad bransch. Som det ser ut nu bibehålls en manlig struktur. Men samtidigt, i och med expansionen, behöver bolagen rekrytera från bredare del av befolkningen. De måste rekrytera in kvinnor, konstaterar hon.
Bryta ner
LKAB, som för tio-tolv år sedan hade en andel kvinnor av antalet anställda på tre-fyra procent ligger nu på 18 procent. Bolaget driver ett arbete för ökad utjämning. Forskare som tittat på arbetet kommer fram till att LKAB menar allvar, konstaterar Malin Lindberg.
– Om vi tar säkerhetskulturen, och målsättningen med nollvision, måste man ta ner vilka machokulturer som lever kvar, trots all teknik, exemplifierar Malin Lindberg hur bolaget tar sig an arbetet.
Förekommande uppgifter för kvinnor i gruvindustrin är transporter samt personal- och miljöfrågor. Kvinnor är svagt representerade i underjordsarbete.
Malin Lindberg har själv studerat genusmönster i förhållande till innovationer och stöd från staten samt institutioner.
Nästan allt
Bidrag och andra stimulanser går till företag som leds av män. Utfallet blev 98 procent, konstaterade hon.
– Det är inte proportionerligt, mer än en fjärdedel av företagen leds av kvinnor. Reglerna för att få bidrag är anpassade till basindustri, annan industri och ny teknik. Företag som kvinnor i hög grad driver överensstämmer inte med reglerna. Dessutom har de som bedömer reglerna inte kompetensen att bedöma framtidsutsikterna för sådana tjänster. Då riskerar tjänster med livskraft att dömas ut, säger Malin Lindberg.
Vid den tvådagarskonferens som pågår och där universitetet i Luleå är värd hålls forskarföreläsningar och workshops. Bland annat redovisar Coompanion och landstinget hur de arbetar.