Stöd till glesbygdshandel i länet slut

Lanthandelns glesbygdsstöd har gått åt med rekordfart under första halvåret i år. Nu är stödet till livsmedelsbutiker och tankstationer på 60 miljoner slut. Länsstyrelsen hoppas på en omfördelning av EU-pengar.

Landsbygdsstödet på 60 miljoner för handeln i glesbygd är slut. Nästan hälften har gått åt under första halvåret i år.

Landsbygdsstödet på 60 miljoner för handeln i glesbygd är slut. Nästan hälften har gått åt under första halvåret i år.

Foto: Göran Ström

Luleå2019-10-24 21:02

Under de senaste åren har flera livsmedelsbutiker och drivmedelsstationer i länet lagts ner. Många har också gjorts om till föreningsdrivna eller enskilda livsmedelsbutiker. Butikerna i Morjärv, Glommersträsk, Nattavara och Gunnarsbyn är exempel där butikerna omvandlats. Där har de stora kedjorna dragit sig ur och föreningar eller driftiga privatpersoner tagit över.

– Ja och det kan bli en fortsatt sådan utveckling, säger Helena Morén, handläggare för landsbygdsfrågor och processledare för grundläggande betaltjänster i länet.

En annan orsak till att butikerna sökt stöd är att F-gasförordningen träder i kraft vid årsskiftet, vilket innebär att kylar och frysar inte får fyllas på med gamla köldmedier, utan måste bytas ut.

­– Många har sökt av den anledningen och bara under första halvåret i år beslutade vi om bidrag med 27 miljoner, berättar Helena Morén.

Nu hoppas Länsstyrelsen på att medel inom Landsbygdsprogrammet ska omfördelas. Summan låg på 60 miljoner under perioden 2014 till 2020.

Länsstyrelsen kommer att bjuda in handlare från länet för diskussioner om landsbygdens framtid och vad som i fortsättningen behöver göras för en levande landsbygd.

– Det finns ju även andra behov och handeln på landsbygden får ofta ta annan typ av service och vara ombud för apotek, systembolag, post och annat. Vad händer med den? säger Helena Morén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om