Stipendium för både lagarbete och matematik

Två stipendier i matematik och tre för gott lagarbete delades ut av Luleå kommun på torsdag morgon. För Lena Heikka, Tunaskolan, var stipendiet en överraskning.

Marieberggsskolan. Rektor Margareta Wamhainen, Eva Nordlund, Maria T Gustafson och Mona Holmqvist.
Foto: EIJA DUNDER

Marieberggsskolan. Rektor Margareta Wamhainen, Eva Nordlund, Maria T Gustafson och Mona Holmqvist. Foto: EIJA DUNDER

Foto: EIJA DUNDER

Luleå2010-06-21 06:00

Hon åkte till kommunhuset i tron att hon skulle berätta om sitt arbete för Barn- och utbildningsnämnden. Men i stället fick hon ta emot Andrejs Dunkels stipendium i matematik. Motivationen
säger att hon premieras för sitt beundransvärda mod och sin vilja att ta ansvar för ett helt skolområdes kompetensutveckling från förskola till årskurs nio.
– Jag blev lite lurad och visste ingenting. Jag hade ingen aning om att jag var anmäld så det var en rolig överraskning.
Alf Juhlin och Kent Björkbom från Luleå gymnasieskola premieras även de. Detta för att de arbetar för att alla elever ska bli goda matematiker oavsett om de är räknenissar eller har fallenhet för matematik.
Sprida arbetssättet
Tre arbetslagsstipendier delades också ut. Magnetens förskola, avdelning Vattnet, uppmärksammades för att de genom sitt förhållningssätt hjälpt barnen att hitta sammanhang och mönster och deras utgångspunkt har varit att tro att barnen kan.
– Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad för de arbete vi gör. Vi ska fortsätta jobba och berätta om vårt arbetssätt till andra förskolor under de lärarseminarier som sker under våren, säger Karin Krutrök-Bergamark från Magnetens förskola.
Mariebergsskolan, Betahuset, F-klass och fritids, har genom lek och skapande arbete utvecklat barnens kompetenser och tro på den egna förmågan. Och därför fick de också ett arbetslagsstipendium.
Det tredje arbetslaget som förärades var Gymnasiesärskolan, individuella programmet, inriktning yrkesträning - Mat och Boende. De har i sitt arbete visat att det finns flera och varierande bedömningsformer för att  kunna möta varje elev, som ser människan framför funktionshundret.
Ulla Mattila poängterar att läraryrket inte är ett ensamarbete och att eleverna i hög grad bidragit till arbetets utveckling.
– Det är förstås jätteroligt att få det här stipendiet men utan våra ungdomar skulle inte vårt arbete utvecklas. De fungerar som pådrivare, inspiratörer och idékläckare. Det är ett lagarbete och alla i klassen arbetar tillsammans och våra ungdomar ska ha del av blommorna, säger Ulla Mattila.

fakta | Andrejs Dunkels
Andrejs Dunkels (1939-1998), doktor i matematik och lärande, var en uppskattad lärare vid LTU, både vid civilingenjörs- och lärarutbildningen. Hans engagemang sträckte sig bortom universitetsvärlden genom olika utvecklingsprojekt med lärare från förskola till gymnasium.
Han är en förebild för många lärare och hans arbete inom matematik och lärande har lämnat spår i många klassrum. Stipendiet instiftades 2006 till Andrejs Dunkels minne i samverkan mellan Barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun och institutionen för matematik vid Luleå Tekniska universitet.
Källa: www.lulea.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om