Stillhet råder på griftegården

Trots en brusande trafik utanför råder stillheten på Innerstadens griftegård i Luleå.
Men folktomt är det inte och just den här dagen finns både anställda och förtroendevalda på plats för att möta besökande.

PÅ BESÖK. Den här dagen besöker Axel Mäki kyrkogården tillsammans med sin morfar.

PÅ BESÖK. Den här dagen besöker Axel Mäki kyrkogården tillsammans med sin morfar.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-06-02 06:00

- Under vintern händer inte mycket på griftegården förutom en och annan besökare som kommer för att tända ljus och besöka sina gravar. Men direkt i början på maj började vi årets säsongarbete, säger Reino Raitala som är griftegårdschef.

Det är ett tiotal personer som arbetar med att hålla griftegården välskött. De arbetar främst med gravskötsel, plantering, krattning, klippning av gräs och häckar.

På området finns två större byggnader, det är det tidigare bårhuset och gamla krematoriet som i dag endast används periodvis som kontor.

Sköter om
Den här dagen kommer det en del privatpersoner för att sköta om sina anhörigas gravar och en av dem är Björn Nilsson. Han sköter om sin mors grav tillsammans med barnbarnet Axel Mäki som redan har varit här flera gånger.

Carina Nilsson tillhör också besökarna och hon är här för att sköta om sina svärföräldrars grav.

Senare får hon hjälp av Johan Jonsson som arbetar här. Han kör runt med en miljövänlig eltruck och skottar ut grus på gravar där det behövs.

Trivs jättebra
- Jag har jobbat här flera somrar och trivs jättebra. Dels får man vara ute men arbetsuppgifterna är varierande också, berättar Johan innan han fortsätter att skotta grus.

Många av gravarna får ingen skötsel alls eftersom ingen besöker dem och det kanske inte finns några uppgifter om anhöriga heller. Då finns en liten grön skylt från förvaltningen där gravrättsinnehavare efterlyses.

- Det finns flera hundra gravar där vi inte vet vilka de anhöriga är och vi vill naturligtvis ha kontakt med dem. Vi försöker hitta dem men de kan ha avlidit eller vara bosatta någon annanstans, säger Reino.

- Om vi inte får kontakt med anhöriga finns det risk att gravplatsen kommer att betraktas som återlämnad. Det kan medföra att gravanordningen tas bort. Alla nya platser som upplåts är för urnor men om anhöriga sedan tidigare har en gammal familjegrav går det bra med kistor, säger Reino.

Tre stora projekt
Den här dagen finns även förtroendevalda från griftegårdsnämnden på plats. Det är Yngve Mettävainio som är ordförande och Birgit Georgsson som är förtroendevald.

- Vi representerar olika politiska partier men arbetet är mycket verksamhetspräglat, berättar Birgit Georgsson.

- Det är bygden och olika intressen som representeras av oss. Det behövs ett lekmannainflytande och det blir samtidigt en bred bas som beslutar och inte bara en enskild tjänsteman, säger Yngve Mettävainio.

Den här säsongen har förvaltningen tre stora projekt på gång. Ett av dem är det 700 meter långa staketet runt griftegården. Staketet var i dåligt skick men efter renovering kommer det att sättas tillbaka, det blir runt midsommar.

Ett belysningsprojekt kommer att göras och längre fram i tiden kommer de asfalterade gångerna att ersättas med grusgångar så som de var en gång när begravningsplatsen togs i bruk 1876.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om