Svenska kyrkan är landets femte största skogsägare. Egendomsförvaltningarnas samarbetsorgan ligger nu bakom utredningen om ett gemensamt skogsbolag för de 13 stift som Svenska kyrkan är indelad i. En remiss på förslaget har gått ut till stiftstyrelserna.
Ett stiftägt skogsbolag skulle bland annat innebära att stiften inom Svenska kyrkan beställer tjänster från det gemensamma bolaget när exempelvis skog ska säljas eller avverkas och frågor samt system rörande skogen samordnas. Något Björn Gunnarfelt, stiftsjägmästare i Luleå stift, är tveksam till.
- Vi i Luleå stift är positiva till en generell samverkan men det nuliggande förslaget är vi tveksamma till. Huvudbesparingen kring det gemensamma bolaget innebär en gemensam virkesförsäljning. Vi tror inte på den lösningen utan tror på enskilda virkesaffärer till den som betalar bäst.
Avvaktar information
Luleå stift omfattar församlingarna i Västerbotten och Norrbottens län och egendomsnämnden, som är den styrelse som dels har till uppgift att bedriva eget skogsbruk, har också till uppgift att förvalta prästtillgångarna, där skogen är en del. Det är inte bara gällande virket Gunnarfelt är osäker.
- Utredningen pekar också på en tro om att man ska göra personalvinst, vilket vi inte tror att man kommer uppnå, där man utnyttjar personalen på effektivaste sätt och inför datasystem med mera. Vi avvaktar helt enkelt till vi får mer information om vad skogsbolaget skulle innebära, säger han.
Utreda vidare
Björn Gunnarfelt berättar vidare hur processen bara är i startgroparna och Luleå stift vill utreda frågan vidare innan beslut tas huruvida de vill ansluta sig till bolaget eller inte.
- I november 2011 ska ett inriktningsbeslut tas, om man tycker att det ser bra eller dåligt ut. 2012 är tanken att alla 13 stift ska besluta om de vill vara med. Det är klart att det kan finnas fördel med att samla allt under en hatt, som utredningen pekar på, men det behövs tittas närmare på lösningarna. Vi i Luleå stift menar att man bör titta på en total förvaltning.