Stick, stygga mygga – nu är blodsugarna här

Det roliga först – visst är det härligt med högsommar. Det tråkiga – myggen mår också alldeles utmärkt av värmen.

Mygghonorna är ute efter vårt blod för att få mat för att kunna lägga sina ägg så småningom. Enligt flera rapporter har myggen nu verkligen tagit för sig i Norrbotten och meddelat sin närvaro i stort antal.

Mygghonorna är ute efter vårt blod för att få mat för att kunna lägga sina ägg så småningom. Enligt flera rapporter har myggen nu verkligen tagit för sig i Norrbotten och meddelat sin närvaro i stort antal.

Foto: Bertil Sundqvist

Luleå2021-06-08 16:15

Det är inte bara människor som vaknat till liv i sommarvärmen, våra kära mygg har surrat igång på allvar och vi har fått in rapporter att det sticks så det står härliga till runt om i Norrbotten.

Samma rapporter har nått myggexperten Jan Lundström. Han är forskare och verksamhetsledare för biologisk myggkontroll i området kring nedre Dalälven men han får påringningar från hela landet om myggfrågor. 

– Jodå, de håller nog på att "koka" fram nu, säger Jan Lundström som fått indikationer om att det kan bli ett så kallat myggår från många håll.

Blöta marker följt av riktigt varmt väder är optimala förutsättningar för att mygg ska kunna "koka fram" och det är just vad Norrbotten haft i maj och början av juni. Myggen brukar, precis som människor, ha midsommar som högtid och myggen festar till lite extra med en stor portion människoblod från deras enformiga buffé. De rapporter som nått oss säger att myggen börjat sitt midsommarfirandet tidigare än normalt.

– Temperaturen styr hur snabbt de här rackarna utvecklas, säger Jan Lundström och fortsätter:

– Det kan hända att ni haft ett sådant värmetryck på slutet att de speedat upp processen och kommer någon vecka tidigare.

Fördelen med att myggen kommer redan nu är att det kan bli lugnare senare. Myggen gillar värme men om det blir torrt dessutom, då får blodsugarna det kämpigt. 

– Varmt och torrt väder är det vi ska hoppas på. Gassande solsken och torka, då kommer de här myggen ganska snabbt krokna av, säger Jan Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!