Medlarna lämnade ett slutbud på söndagsmorgonen. Kommunal och Sveriges kommuner och landsting kallade senare till en gemensam presskonferens där de meddelade att avtalet var i hamn.
- Det jag hunnit sätta mig in i hittills känns som ett steg i rätt riktning. Sedan är det tråkigt att vi behövde varsla om konflikt. Det var väldigt självklara saker vi krävde, säger Sofia Eriksson, ordförande i Kommunal Norrbotten.
Studerade avtalet
Både Sofia Eriksson och Vanja Nyberg, avtalsombudsman i Kommunal, ägnade söndagen åt att studera överenskommelsen som sätter nivåerna för de lokala förhandlingarna, vilka startar inom kort.
- Jag är nöjd med det. En förhandling är alltid en förhandling, det handlar om att ge och ta. Sedan är det klart att man alltid önskar mer, kommunalarna har överhuvudtaget låga månadslöner. Men arbetsgivarna är fria att värdera det uppåt, det här är bara golvet, säger Vanja Nyberg som i veckan åker till Stockholm för att sätta sig in i detaljerna.
Det nya avtalet innebär löneökningar på 1.700 kronor över 37 månader. Facket hade begärt 1.740 kronor och arbetsgivarens ursprungliga bud var 1.500 kronor.
Inget totalstopp
Avtalet innebär också att de delade turerna ska bli färre.
- I Norrbotten jobbar vi för att få bort delade turer helt, det är vårt mål. Ska det ändå finnas så ska det vara frivilligt. I dag är det inte frivilligt och majoriteten av medlemmarna vill inte ha det, säger Sofia Eriksson.
Något totalstopp för scheman med långa uppehåll under dagen finns inte i avtalet.
- Ambitionen måste alltid vara att försöka undvika delade turer så långt det är möjligt. Men eftersom verksamheternas behov ofta koncentreras till vissa tider, kan det ibland vara svårlöst, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.