Den otäcka händelsen, när en skridskoskena skar upp halsen på Luleå Hockeys back Jenni Hiirikoski i SM-finalen mot Brynäs, har väckt en debatt kring säkerheten på damlagets matcher, då ambulans dröjde över 20 minuter innan ankomst till Coop Arena.
Men Stefan Enbom, vd för Luleå Hockey, menar att läget var under kontroll hela tiden.
– Vi hade två kirurgläkare i arenan, så det var ingen tidspress. Vår egen matchläkare är ju kirurg och det fanns även en läkare i publiken som hjälpte till.
Samtidigt välkomnar han SDHL:s krav på sjukvårdsförsäkring för alla spelare och legitimerad läkare på samtliga dammatcher inför kommande säsonger.
– Jättebra att damligan har den möjligheten trots begränsade resurser, säger Stefan Enbom som själv sitter i SDHL:s styrelse.
Men debatten handlar också om att herrarnas elitlag – liksom publiken – alltid har tillgång till ambulans i Coop Arena vid allvarliga matchhändelser, till skillnad från damerna.
Luleå Hockey betalar cirka 250 000 kronor per säsong för detta men Enbom menar att det inte är givet framöver.
– Det viktiga är att ha läkare och sjuksköterska på plats som kan ta hand om en spelare direkt, ge första hjälpen och sen ringa in ambulansen. Från Risslan till Coop Arena tar det ju bara fem-sex minuter.
Därför anser han att ambulansen inte behövs på herrmatcher heller, då detta dessutom belastar regionens övriga beredskap vid större olyckor och bränder.
– Vi har länge ifrågasatt att det måste vara så här. Vi har ju vårdpersonal, oavsett om det handlar om en hjärtinfarkt på läktaren eller en skada på isen.
Enligt Luleå Hockeys vd har andra klubbar inom SHL redan valt bort ambulansnärvaron vid herrmatcherna och han ser det även som en rättviseaspekt.
– Det ska vara 100 procent lika i förutsättningar för herrarna och damerna.