Efter närmare ett och ett halvt decennium med blockpolitik i riksdagen har det politiska arbetet i Sverige alltmer börjat återgå till att fungera som det flerpartisystem det är tänkt att vara. Det menar Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
– Vi har ett system med många olika partier och inget parti får egen majoritet, det tvingar fram samarbeten och koalitionsbyggande, säger han.
En effekt blir dock att det alltid är lite mera osäkert vad som kommer att hända efter valet.
– Det går inte att förutspå vad som ska hända i förhandlingarna efter valet. Det finns inget parti som ensamt kan lova att något specifikt ska komma att genomföras. Partiernas vallöften bör snarare betraktas som önskelistor, säger Simon Matti.
– Som väljare är det ganska viktigt att ha koll på att det är så här det är tänkt att systemet ska fungera, det finns alltid en risk för tappat förtroende för politiken.
Som styrande parti i det systemet krävs det enligt Matti, också lite finkänslighet.
– Med misstroendeomröstningen på riksplanet visade det sig att man kan inte hålla på spela ut de små partierna mot varandra i all evighet. Som parti är det bäst att vara transparent och söka samarbeten där det fungerar och passar bäst, säger statsvetaren.