Statsvetaren: SD har kommit för att stanna

Statsvetaren Simon Matti är inte förvånad över Sverigedemokraternas framväxt.

Foto: Andreas Wälitalo
INTE FÖRVÅNAD. Universitetslektor Simon Matti vid LTU är inte förvånad över att Sverigedemokraterna kan kalla sig landets tredje största parti.

Foto: Andreas Wälitalo INTE FÖRVÅNAD. Universitetslektor Simon Matti vid LTU är inte förvånad över att Sverigedemokraterna kan kalla sig landets tredje största parti.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-12-05 06:30

– Det här är en trend som det inte går att bortse från. Jag är inte förvånad över att partiet får stöd av 9,3 procent av väljarna.

Simon Matti, 37 år, är en av forskarna på Luleå tekniska universitet. Han har ägnat de senaste åren till att studera svensk politik.

Valet 2010 innebar ett genombrott för Sverigedemokraterna på riksnivå, men stödet var inte lika starkt längst upp i norr.

Den bilden kan vara på väg att förändras. Enligt SCB:s partisympatiundersökning i november 23013 har partiet fördubblat antalet väljare i Norrbotten under de senaste 18 månaderna. Det råder dock en viss osäkerhet kring utfallet eftersom det bygger på ett förhållandevis litet statistiskt underlag.

SCB-undersökningen visar att Sverigedemokraterna har sitt starkaste väljarstöd bland män under 30 år.

– Vi vet att det handlar om unga män som oftast finns i LO-kollektivet eller är arbetslösa, hävdar Simon Matti. De frågor som Sverigedemokraterna driver om var statens pengar bör satsas appellerar på de som har en osäkrare tillvaro på arbetsmarknaden och kanske har ett större behov av statliga välfärdssatsningar än de med hög utbildning och välbetalda jobb.

Har SD kommit för att stanna i svensk politik?

– Ja, det finns inget som talar emot. Det här är inget Ny Demokrati-fenomen som dyker upp och försvinner lika fort. Det här partiet hade funnits en tid innan de kom i riksdagen och har en helt annan stabilitet än andra partier som blossat upp och sedan försvunnit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!