Statsvetare: Valet är viktigare än vi tror

Endast en norrbottning finns på valbar plats på EU:s valsedlar.
– Personligheten är viktiga än regionen, säger Charlotta Söderberg.

Har hänt. Stadsvetaren Charlotta Söderberg tänker både rösta och personkryssa i kommande Eu-val. "Att kryssa någon som finns långt ner på listan kan kännas lite uppgivet men det har hänt att folk kommit in", säger hon om de faktum att norrbottningarna finns långt ner på valsedlarna.

Har hänt. Stadsvetaren Charlotta Söderberg tänker både rösta och personkryssa i kommande Eu-val. "Att kryssa någon som finns långt ner på listan kan kännas lite uppgivet men det har hänt att folk kommit in", säger hon om de faktum att norrbottningarna finns långt ner på valsedlarna.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-05-07 07:00

Miljöparitets Peter Eriksson är den enda från Norrbotten som finns på valbar plats på valsedlarna till EU-parlamentet. Bland de övriga partierna finns länets politiker långt ner på listorna, centerpartiet och kristdemokraterna har inte någon norrbottning överhuvudtaget på sina valsedlar. Kristdemokraterna med motiveringen att ingen ville ställa upp, centerpartiet i sin tur förklarar det hela med att de inte lyckats vaska fram någon kandidat.

Charlotta Söderberg, statsvetare på Luleå tekniska universitet, säger att det som kännetecknar en EU-parlamentariker är en stark förankring inom partiet nationellt.

– På listorna behövs namnkunniga kandidater som kan locka många väljare nationellt, det är därför vi ser kändisar som i princip kommer in utifrån och får en hög placering direkt, säger hon och syftar på Lars Adaktusson (kd) och Isabella Lövin (mp).

Stora chanser

Peter Eriksson menar hon har stora chanser att komma in, dels tycker hälften av de 50 procent som är intresserade av EU-valet att miljöfrågan är den viktigaste frågan, därtill har han starkt riksanknytning då han varit partiets språkrör och riksdagsledamot i flera år.

– Du representerar heller inte en region utan snarare ditt parti eller dig själv. Som enskild kandidat i EU-parlamentet så är förhandlingsutrymmet större, det är mycket mer förhandlingar och kohandlingar bakom kulisserna i enskilda frågor där kandidaten har större chans att driva sin egen linje. Därför är det mycket viktigare med personer i EU-parlamentet än i riksdagen.

Varför är gemenman så dåliga på att kryssa en kandidat?

– Vi har blivit bättre på det men för att EU-parlamentsvalets personkryss ska räknas måste man ha fem procent av de nationella rösterna. Att kryssa någon som finns långt ner på valsedlarna kanske känns lite uppgivet, men det har hänt att folk lyckats kryssa sig in så det är inte omöjligt. Just till EU-parlamentsvalet tycker jag att folk ska kryssa för att personliga kandidater faktiskt spelar någon roll.

Lågt intresse

Det är även allmänt känt att intresset för EU-valet är lågt. Charlotta Söderberg tror det är en mognadsprocess som fortfarande pågår.

– Vi förstår inte riktigt hur viktigt det är med EU-valet. Många är ointresserade och uppfattar EU som svårt, långt borta och lite konstigt och vet inte riktigt hur man ska hantera det. Men det är inte så långt borta, en stor del av frågorna på en kommunal-och landstingsdagordning härstammar från EU, många av våra lagar och regler som vi har att följa kommer från EU-nivå, beslut som berör oss mycket i vår vardag. Valet är viktigare än vad vi tror.

På alla ställen där väljarna kan rösta lägger röstmottagarna ut namnvalsedlar för de partier som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet fick mer än en procent av rösterna. Vid valet till Europaparlamentet 2014 kommer följande partier få sina valsedlar utlagda:

•Arbetarepartiet-socialdemokraterna

•Centerpartiet

•Feministiskt initiativ

•Folkpartiet liberalerna

•Junilistan

•Kristdemokraterna

•Miljöpartiet de gröna

•Moderaterna

•Piratpartiet

•Sverigedemokraterna

•Vänsterpartiet

Så här var valdeltagandet 2009:

I Sverige: 45,43 procent

Norrbotten: 40,43 procent

varav i:

Haparanda 28,63

Kiruna 32,00

Gällivare 32,47

Pajala 33,76

Övertorneå 34,92

Älvsbyn 36,90

Kalix 37,43

Jokkmokk 37,72

Överkalix 38,06

Arjeplog 38,65

Arvidsjaur 41,63

Boden 43,04

Luleå 44,55

Piteå 46,30

Norrbottens län 40,43

Källa: www.val.se

????Eu-parlamentet

Europaparlamentet och ministerrådet beslutar om de allra flesta EU-lagar tillsammans. De måste vara eniga för att kunna fatta beslut om en ny lag. Det är inte alltid de kommer överens direkt utan kan behöva diskutera förslaget flera gånger. Säger en av dem ändå nej, blir det ingen ny lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!