Startskott i Luleå för matkampanj
Mari-Anne Björn från Vitå tillsammans med Anna-Greta Svedberg från Persön kämpade i vinden utanför Smedjan i centrala Luleå med en banderoll på tisdagen. Det var startskottet i Norrbotten för en rikstäckande LRF-kampanj om matens ursprung.
KÖP NÄRPRODUCERAT. Åke Wallin, Ale, och Anna-Greta Svedberg, Persön, startade stafetten i Norrbotten för en kampanj om matens ursprung.
Foto: Eija Dunder
RECEPT: Grönsaks- och rotfruktshack
100 g morötter 100 g fast potatis, t ex Bintje, Ukama, Folva 100 g rödbetor 100 g palsternacka 1 grön paprika och 1 röd paprika 1 purjolök 2 hackade vitlöksklyftor smör 1 msk svartpeppar eller pepparmix 2 bakpotatisar 1 liter mild yoghurt 2 msk svensk honung gräslök Så här gör du: Smaksätt yoghurten med honung och finhackad gräslök. Blanda och ställ in i kylen. Låt stå i två timmar före servering. Dela bakpotatisarna i två halvor som kokas i ca 20 minuter. Gröp ur halvorna med en liten sked så att varje halva blir en liten skål. Tärna morötterna, potatisen, rödbetorna och palsternackan i små bitar. Koka i 10 minuter tills de blir mjuka. Tärna paprika och purjolök, hacka vitlöken. Fräs rotfruktshacket och grönsakshacket tillsammans i smör i en stekpanna i ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar, lägg allt i potatisskålarna och servera detta varmt tillsammans med exempelvis grillade kycklingfiléer eller stekt sidfläsk. Källa: www.minmat.org
100 g morötter 100 g fast potatis, t ex Bintje, Ukama, Folva 100 g rödbetor 100 g palsternacka 1 grön paprika och 1 röd paprika 1 purjolök 2 hackade vitlöksklyftor smör 1 msk svartpeppar eller pepparmix 2 bakpotatisar 1 liter mild yoghurt 2 msk svensk honung gräslök Så här gör du: Smaksätt yoghurten med honung och finhackad gräslök. Blanda och ställ in i kylen. Låt stå i två timmar före servering. Dela bakpotatisarna i två halvor som kokas i ca 20 minuter. Gröp ur halvorna med en liten sked så att varje halva blir en liten skål. Tärna morötterna, potatisen, rödbetorna och palsternackan i små bitar. Koka i 10 minuter tills de blir mjuka. Tärna paprika och purjolök, hacka vitlöken. Fräs rotfruktshacket och grönsakshacket tillsammans i smör i en stekpanna i ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar, lägg allt i potatisskålarna och servera detta varmt tillsammans med exempelvis grillade kycklingfiléer eller stekt sidfläsk. Källa: www.minmat.org
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!