Startskott i Luleå för matkampanj

Mari-Anne Björn från Vitå tillsammans med Anna-Greta Svedberg från Persön kämpade i vinden utanför Smedjan i centrala Luleå med en banderoll på tisdagen.  Det var startskottet i Norrbotten för en rikstäckande LRF-kampanj om matens ursprung.

KÖP NÄRPRODUCERAT. Åke Wallin, Ale, och Anna-Greta Svedberg, Persön, startade stafetten i Norrbotten för en kampanj om matens ursprung.

KÖP NÄRPRODUCERAT. Åke Wallin, Ale, och Anna-Greta Svedberg, Persön, startade stafetten i Norrbotten för en kampanj om matens ursprung.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2007-09-26 01:45
De uppmanade förbipasserande konsumenter att kolla var maten kommer ifrån vid sina inköp. - Ursprungsmärkningen ska synas, krävde Anna-Greta Svedberg, som tyckte att texten på matförpackningarna ofta är alltför liten. Om det över huvud taget anges varifrån varan kommer. Rent kött måste ha information om ursprungslandet, men inte bearbetat som exempelvis köttfärs. Mari-Ann Björn hänvisade till hur illa det kan vara med salmonellasmittat importerat kött ibland och riktade maningen till svenska konsumenter att helst handla närproducerat. Åke Wallin från Ale anslöt till stafettstarten och var även han inne på att betona vikten att folk efterfrågar mat som kommer från Sverige, såväl i butiker som på restauranger.
RECEPT: Grönsaks- och rotfruktshack
100 g morötter 100 g fast potatis, t ex Bintje, Ukama, Folva 100 g rödbetor 100 g palsternacka 1 grön paprika och 1 röd paprika 1 purjolök 2 hackade vitlöksklyftor smör 1 msk svartpeppar eller pepparmix 2 bakpotatisar 1 liter mild yoghurt 2 msk svensk honung gräslök Så här gör du: Smaksätt yoghurten med honung och finhackad gräslök. Blanda och ställ in i kylen. Låt stå i två timmar före servering. Dela bakpotatisarna i två halvor som kokas i ca 20 minuter. Gröp ur halvorna med en liten sked så att varje halva blir en liten skål. Tärna morötterna, potatisen, rödbetorna och palsternackan i små bitar. Koka i 10 minuter tills de blir mjuka. Tärna paprika och purjolök, hacka vitlöken. Fräs rotfruktshacket och grönsakshacket tillsammans i smör i en stekpanna i ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar, lägg allt i potatisskålarna och servera detta varmt tillsammans med exempelvis grillade kycklingfiléer eller stekt sidfläsk. Källa: www.minmat.org
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om