Startar kamp mot sexköp
Luleå är först ut i ny stafett mot prostitution och människohandel. - Vi har stafettpinnen i tre månader och riktar in oss på problemet med män som köper sex, säger Eva Engman, Kvinnojouren Iris i Luleå.
Män med fruar och barn
I den inledande texten i broschyren står det : "Trots att det är olagligt att köpa sex har var åttonde man i Sverige köpt sex någon gång i sitt liv. Köparna är allt från affärsmän till unga arbetssökande i övrigt ordnade sociala liv. Män med egna fruar och barn ".
Var åttonde man i Sverige ? Varifrån kommer den siffran?
- Ja, den uppgiften är tagen från Folkhälsoinstitutet, säger Ralph Nilsson, enhetschef för vuxensektionen på socialförvaltningen i Luleå och en av kontaktpersonerna i broschyren.
Uppgiften från Folkhälsoinstitutet bygger på en sexvaneundersökning 1996. Det är den senaste mest omfattande undersökning som gjorts av Folkhälsoinstitutet i frågan. Bortfallet i undersökningen var 59 procent.
- Ja, undersökningen visade att 12,7 procent av svenska männen någon gång köpt sex, säger Johan Lundin, pressekreterare på Folkhälsoinstitutet.
Köper sex utomlands
Enligt samma undersökning från Folkhälsoinstitutet hade män i Sverige som betalat för sex oftast köpt sex utomlands på affärsresor och semesterresor. Just sexköp utomlands är något som kampanjen i Luleå varnar extra för. Då är risken, enligt kampanjen större att det inte enbart handlar om prostitutaion, utan dessutom om handel med människor.
Det här hävdar Anders Oljelund, ambassadör för internationellt samarbete mot människohandel:
- Det finns ändå en grundskillnad mellan prostitution och människohandel, i det senare har man helt fråntagits sin frihet. Människor har tagits från ett land till ett annat. Om man köper prostituerade utomlands måste man räkna med att det kan finnas människohandel bakom, säger Anders Oljelund.
Enligt broschyren har FN uppskattat att 500 000 kvinnor årligen säljs i Europa för att utnyttjas i människohandel.
I tre månader ska problemet med efterfrågan på prostituerade bland svenskar, hamna i fokus i Luleå.
- Broschyren är riktad till män och handlar om varför var och en ska ta sitt ansvar, vad sexköp handlar om. En del män tror att prostituerade kvinnor har ett fritt val, att man hjälper dem om man köper sex. Men man hjälper aldrig någon när man köper sex. Det är ett utnyttjande. Om man visar att man tar avstånd från sexköp så bidrar man till ett mer jämlikt samhälle, säger Eva Engman, Kvinnojouren Iris i Luleå.
Stafetten mot människohandel och prostitution i östersjöregionen pågår i tre år.
I Sverige är sexköp förbjudet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!