Starkt stöd för strejken

Strejkviljan är hög bland Vårdförbundets medlemmar. Det säger narkossjuksköterskan Gunnel Grönberg på Sunderby sjukhus. -  Vid förra konflikten för 13 år sedan var det många som trodde på Florence Nightingale. Nu är de flesta yngre och har 4,5 års högskolestudier bakom sig. Och det vill de ha betalt för.

STREJKVAKTER. "Florence Nightingale finns inte längre, vi ska ha betalt för det arbete som vi ", säger  Andreas Hansson. Till vänster kollegan Marianne Rönnquist Rismalm.

STREJKVAKTER. "Florence Nightingale finns inte längre, vi ska ha betalt för det arbete som vi ", säger Andreas Hansson. Till vänster kollegan Marianne Rönnquist Rismalm.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2008-05-06 06:00
Det återstår en dryg halvtimme innan Vårdförbundets strejk inleds i Norrbotten. Utanför personalrummet på operationsavdelningen står de båda narkos-sjuksköterskorna Per Johansson och Gunnel Grönberg och väntar att klockan ska bli tolv. Då ska de byta om till egna kläder och gå till sjukhusets aula för att få information om strejken.Efterlyser högre lön
- Jag har arbetat i 35 år och tjänar bara 4.000 kronor mer än en nyanställd. Det är för liten skillnad, säger Gunnel Grönberg.Både hon och kollegan Per Johansson efterlyser en högre ingångslön och högre slutlön. De talar om den syn som arbetsgivarna och även sjuksköterskorna hade på arbetet förr i tiden, att det var något av ett ideellt arbete. Grönberg säger att Vårdförbundets medlemmar har en annan syn i dag på sina yrken.- Den gamla stammen var glada av att få arbeta med människor. Men nu är de flesta yngre och har 4,5 års högskolestudier bakom sig. Det vill de ha betalt för.Tror på strejken
Kollegan Per Johansson talar om två frågor som han anser vara centrala i konflikten: högre ingångslön och större lönespridning för att slutlönen ska bli högre än vad den är idag.- Arbetsgivarna spelar död hund - det är dags för dem att börja förhandla så att vi kan få mer rättvisa löner.Både han och kollegan Gunnel Grönberg är övertygade om att den nu pågående strejken kommer att bli framgångsrik. Per Johansson säger att den tiden är förbi då sjuksköterskeyrket var ett traditionellt kvinnoyrke. Han säger att det hänger samman med utvecklingen i samhället.-  Vi har hög kompetens och utför ett viktigt jobb, det ska vi ha betalat för.Konflikten är nu inne på sin andra vecka. Och det betyder att många patienter drabbas av inställda operationer. Är ni inte rädda för att opinionen svänger mot er?- Absolut inte, det är landstingets uppgift att se till att vården fungerar. Då får man se till att betala riktiga löner till oss - det förstår de flesta människor, säger Gunnel Grönberg.Samma inställning har de två strejkvakterna Marianne Rönnquist Rismalm och Andreas Hansson som står utanför sjukhusets huvudentré.-  Florence Nightingale finns inte längre, vi ska ha betalt för det arbete som vi utför. Det har vi inte i dag, säger Andreas Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!