Starkt rollspel tar död på fördomarna

Människosmugglaren och mördaren Arto sliter tag i Johan och Erik och kastar bryskt in dem i en skåpbil med sex andra på flykt.
En rapport från omvärlden?
Nej - men en annorlunda skoldag i Luleå som väcker tankar.

FÖRBRYTARE. Inget pass? Då måste du bevisa din identitet, här lämnar Elin Granström sitt fingeravtyck.

FÖRBRYTARE. Inget pass? Då måste du bevisa din identitet, här lämnar Elin Granström sitt fingeravtyck.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2012-09-20 06:00

Vi besökte friluftsmuseet Hägnan som under september månad erbjuder högstadiets nior och gymnasieskolans förstaårselever ett rollspel om flyktingfrågor. I måndags fick en niondeklass från Bergskolan prova på.

- Det är FN:s flyktingkommissariat UNHCR som under 1990-talet tog fram det här programmet, berättar ansvariga museipedagogen Zara Johansson på Hägnan.

Under september har en rad niondeklassare samt gymnasieelever fått en förenklad men mycket verklighetstrogen känsla av flyktingars situation.

- Idén att ordna programmet här på Hägnan fick vi via ett besök på Jamtli, länsmuseet i Östersund, där man kört detta i många år, säger Zara som berättar att det kändes som ett spännande sätt att förmedla information om flyktingfrågor, kunskap förmedlad via känslor.

Vanliga situationer
De elever som fått medverka har behandlats som flyktingar och fått uppleva situationer och utgångslägen som en flykting just kan tänkas hamna i.

- Det finns ju så många anledningar till att människor ser sig tvingade att lämna sitt eget land och hem, det kan handla om oliktänkande, krig, förföljelser på grund av sexuell läggning, klimat med mera, berättar Zara för dagens klass, 9 B från Bergskolan på Bergnäset i Luleå.

Människosmugglare
Eleverna delas in i grupper, får nya identiteter och livshistoria. Två inhyrda aktörer plus Hägnans egen personal sätter igång spelet.

Kuriren hamnar i gruppen som ska transporteras mot friheten av en hårdför människosmugglare. Och det blir tuffa takter för vår lilla grupp. Vi blir inlåsta i ett mörkt kallt uthus och sen bryskt instuvade i en skåpbil.

Smugglaren kör som en biltjuv och vi kastas omkring som vantar på väg mot okänt mål. Den som kikar upp ovanför presenningen vi har över oss "blir utkastade på vägen och lämnade åt sitt öde" har vi fått veta av smugglaren. Vi hukar och håller i oss allt vi kan.

Djupare förståelse
Som trygg och bortskämd svensk så skrattar man först lite åt tumultet, men samtidigt kommer tankarna om hur en riktig flykting skulle känna.

Flera av ungdomarna ser stundtals rätt allvarliga ut. Och det är tanken med rollspelet - att det ska ge associationer.

Kanske i slutänden resultera i en djupare känd förståelse för de som är mindre lyckligt lottade. Något som är målet med detta program enligt projektledaren.

Mycket fördomar finns runt flyktingar. Programmet förmedlar också fakta, om flyktingsituationen i världen och flera aha-upplevelser också.

Svenskar som invandrare
- Vilken nationalitet är vanligast som invandrare?, undrar Zara.

Ungdomarna gissar vilt men får sen det förvånande svaret att det faktiskt är gruppen svenskar. Och det kommer sig av att svenskar som exempelvis åker för att studera i annat land och är borta mer än ett år vid sin hemkomst betraktas som invandrare.

I slutet av rollspelet återsamlas alla elever och diskuterar upplevelserna.

- Vi kommer att ta upp det här vidare på skolan, säger läraren Anne Thiger som tycker det är ett bra sätt att "studera" ämnet. Effektfullare än en vanlig skolektion.

Projektledaren Zara kommer att återkoppla till de medverkande klasserna för att få en bild av vad eleverna upplevt.

Eleverna själva var positiva:

- Intressant att få spela flykting, tyckte Martin Gothefors.

Flyktingar

Till Luleå kommun kommer varje år runt 120 flyktingar av 16 nationaliteter.

Just nu finns 43 miljoner flyktingar runt om i världen de flesta befinner sig på flykt i sina egna hemländer och cirka 17 miljoner i annat land.

Det land som tar emot flest flyktingar är Pakistan, första europeiska land på listan kommer på 26 plats och det är Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!