Starka intryck från Etiopien

Det var en rörd Kerstin Rönnblom, Luleå, som i slutet av november kom tillbaka från ett 18 dagar långt studiebesök i Etiopien. Fattigdom, svält och sjukvård med knappa resurser hade gett starka intryck.

STARKA MINNEN. Läkaren Kerstin Rönnblom återvände med starka intryck från ett av världens fattigaste länder. Hon fotograferade flitigt under besöket i Eiopien och kan nu ta del av bilderna i sin dator. Här har hon tagit fram en bild av två nyfödda tvillingar vid sjukhuset i Aira.

STARKA MINNEN. Läkaren Kerstin Rönnblom återvände med starka intryck från ett av världens fattigaste länder. Hon fotograferade flitigt under besöket i Eiopien och kan nu ta del av bilderna i sin dator. Här har hon tagit fram en bild av två nyfödda tvillingar vid sjukhuset i Aira.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2012-01-13 06:00

Kerstin Rönnblom, 59, är sedan snart 30 år allmänläkare vid Örnäsets vårdcentral i Luleå. Besöket i Etiopien, ett av världens fattigaste länder, var arrangerat av privatpersonen Gerry Rönnmark, en av grundarna av insamlingsstiftelsen, Eduf, Educational Microloan and Scholarship Foundation (se faktaruta). Anledningen till att Kerstin Rönnblom kom i kontakt med insamlingsstiftelsen är att hon är kusin med Gerry Rönnmark. Som flest deltog åtta personer i studiebesöket i Etiopien.

Journalister får hjälp
- Första dagen besökte vi svenska ambassaden i huvudstaden Addis Abeba. Där berättade ambassadör Jens Ohlander bland annat att han varje vecka besöker och hjälper de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Vi hade också med oss böcker och mediciner som ambassadören skulle överlämna till de fängslade, säger Kerstin Rönnblom.

- Det mest givande besöket var vid Aira sjukhus, som ligger 60 mil väster om huvudstaden. Sjukhuset drivs ideellt av en kyrklig organisation som är EFS:s motsvarighet i Etiopien. En tysk missionsorganisation och EFS betalar ledningens löner. Det är meningen att sjukhuset ska kunna hjälpa en miljon personer. Vården var avancerad. Och mitt i fattigdomen är det svårt för de flesta att till fots ta sig till sjukhuset. Många har heller inte råd att betala för vården. Släktingar får då hjälpa till både ekonomiskt och praktiskt. Viljan att hjälpa varandra är enorm.

- Sjukhuset har byggts mitt ute i landsbygden för att erbjuda sjukvård till den fattiga befolkningen. Där lever de flesta utan tillgång till el eller telefon. I övriga Etiopien på platser där det finns el hör det till vanligheten med elavbrott. Jag fick själv rådet att ta med mig en pannlampa för att kunna läsa kvällstid. Och lampan kom till användning flera gånger.

Eduf satsar i Aira
- Den absolut största delen av Edufs hjälpverksamhet går också till personal vid Aira sjukhus som vill vidareutbilda sig och fortsätta att jobba vid sjukhuset, fortsätter Kerstin Rönnblom.

Som i många andra afrikanska länder är hiv vanligt även i Etiopien. 17 till 20 procent av de 85 miljoner människorna i landet beräknas ha drabbats av hiv.

- Ett annat intressant besöksmål var Balebergen i sydöstra Etiopien. De högsta topparna ligger 4.300 meter över havet. Många människor har också bosatt sig på 4.000 meter, där det är kallt att leva. Även här märks fattigdomen av. Likaså att det fanns så många barn. På bergens slätter finns sedan 1970 även en 2.200 kvadratkilometer stor nationalpark och Harennaskogen, också känd för sitt intressanta djurliv, berättar Kerstin Rönnblom.

Kvinnor får slita
Ytterligare ett sjukhus besöktes också av Kerstins grupp. De mötte korgmakerskor och handlade deras handgjorda alster. Även en basar vid Internationella kyrkan och en adventsgudstjänst med Skandinaviska föreningen i Addis Abeba stod på programmet. Dessutom hälsade man på hemma hos etiopiska familjer för att få en inblick i deras vardagsliv.

- Som regel är det kvinnorna som får jobba. En vanlig sysselsättning för dem är att samla in ved, kapa och klyva den. Efter en dags sådant arbete kan veden säljas för motsvarande sju till tio kronor, ungefär samma kostnad som en familjs mat under en dag, säger Kerstin Rönnblom.

FOTNOT: Aira sjukhus står också i centrum vid folkhögskolan i Älvsbyn. Både personal och elever har under flera år samlat in och skickat pengar till vården.

Eduf, Educational Microloan and Scholarship Foundation, är en svensk insamlingsstiftelse. Den grundades av Gerry Rönnmark, Södertälje, och Jan Thews, Bromma. Efter flera resor till Etiopien och vistelser vid ett sjukhus i orten Aira ville stiftarna göra något för att stötta befolkningen att hjälpa sig själva. Duktig personal får möjlighet att vidareutbilda sig till sjuksköterskor, operationssköterskor, barnmorskor och läkare. Efter utbildningarna kommer de att vara behöriga att utbilda ny personal.

Eduf-hjälpen ges i form av räntefria lån och/eller bidrag. Den som får ett lån får det avskrivet efter några års arbete vid något avlägset sjukhus i Etiopien som har svårigheter att rekrytera.

Edufs alla insamlade medel går till verksamheten i Etiopien. Administrationskostnader täcks av styrelsens medlemmar och andra frivilliga krafter.Hemsida: www.eduf.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!