Starka färger hos Emma

Scenografen Emma Skoogs jobb är att bygga filmmiljöer och hemma återfinns lite rekvisita från tidigare inspelningar. Emma räds inte att pryda väggarna i 1800-talshuset med starka mönster och färger. – Jag tror att jag som ofta byter miljö i arbetet är lite modigare än andra när det gäller just färg. Att Rickard är målare gör inte saken sämre.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2010-11-28 12:36

Videon är inte längre tillgänglig

Stjärnor och ljusstakar lyser upp fönstren i det röda 1800-talshuset i Sunderbyn. Här bor scenografen Emma Skoog med sin man Rickard och barnen Olle, Ester och Bill.
Här och var i det adventspyntade hemmet syns spår och minnen från Emmas kreativa jobb. En stor uppstoppad trana, som står bredvid familjens piano, har exempelvis synts i tv-serien Höök som Emma jobbade med för några år sedan. Tranan letade Emma själv rätt på eftersom hennes uppdrag vid inspelningarna var rekvisitörens och i egenskap av rekvisitör har hon blivit en fena på att scanna av alla traktens loppisar och andrahandsbodar. Något hon förstås drar fördel av även när hon inreder sitt hem.
Höll koll på byn
Att bygga miljöer på jobbet och hemma kan funka ungefär likadant men på ett sätt är det svårare att skapa scener för film, tycker Emma:
- Då ska miljön godkännas av regissör och filmare. Hemma ska inredningen visserligen godkännas av maken och barnen, men det brukar gå bra, haha.
Emma är uppvuxen i den gamla delen av Södra Sunderbyn. Därför var det självklart att byn hörde till de områden familjen höll koll på när de letade efter eget hus för sex år sedan. Tidigare hade de hyrt hus i andra byar runt Luleå. När den gamla, påbyggda norrbottensgården kom ut till försäljning var det inte kärlek vid första ögonkastet.
- Nej, jag såg inte riktigt charmen med huset som hade små 70-talsfönstergluggar. Jag mindes ju kåken från min uppväxt men hade aldrig varit in här, bara ringt på för att sälja kokosbollar.
Stor potential
När Emma och familjen väl kom in i huset – de var ensamma på visningen och om att ge ett bud – kände hon att det fanns en stor potential med timringen som led av 70-talsplastmattor på golven och nedsänkta tak.
Huset blev familjen Skoog/Fjällströms och ett digert renoveringsarbete inleddes. Vackra gamla träinnertak togs fram, golv byttes ut, liksom alla fönster och kök och badrum.
På övervåningen inreddes den gamla kallvindan till föräldrasovrum och badrum och fasaden fick ny färg och en uppbyggd altan. Det stora vardagsrummet på övre plan fick en mellanvägg och voilà så hade alla barnen eget rum.
En bit av tapeten ramades in
Exakt hur gammalt huset är vet ingen säkert, men av vissa byggnadstekniska detaljer att döma – som de tvärgående takbalkarna – och de många dagstidningar man hittat i innerväggarna bör grundstommen härstamma från sent 1700-tal, alternativt tidigt 1800-tal.
I den ursprungliga salen, som numera fungerar som trebarnsfamiljens generösa tvättstuga, har Emma rivit sig ner till en riktigt gammal tapet som hon inte hade hjärta att helt och hållet täcka över. Därför har en rektangel med 1800-talstapeten ramats och glasats in som en väggfast tavla.
Det är de äldre tingen och möblerna som fascinerar Emma och därför är hela huset inrett i gammal stil. Många av möblerna kommer från släkten, annat har ropats in på auktion.
Nästan överallt råder en gammaldags bondallmogestil men vardagsrummet bryter av med möbler och snitt från 50- och 60-talen. Det enda som är helt modernt är den svängda soffan, som köptes på Blocket för några år sedan.

- Vi hade en jättesnygg 60-talssoffa men den var inte den skönaste att sitta i och dessutom alldeles för liten för oss, vi fick jämt sitta på golvet. Nu TRIVS jag i vårt vardagsrum.

Familj: Emma Skoog, 37, scenograf och rekvisitör, Rickard Fjällström, 38, målare, Olle, 11, Ester, 8 och Bill, 2 år. Katten Rykte.
Bor: I 1800-talshus i Sunderbyn. Husets 180 kvadrat fördelar sig på fem rum och kök. Tomten är 1.700 kvadrat.
Kommande projekt: Huset ska byggas ut med en rejäl farstu och en braskamin ska installeras i föräldrasovrummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om