Starka droppar från Luleå hyllades av experterna

En för tung flaska riskerade att stänga verksamheten. Men en ännu tyngre utmärkelse gör att det nu smids stora planer i det lilla destilleriet i Brändön.

Viktor Björklunds lilla destilleri i Brändön har uppmärksammats av en av spritbranschens giganter, The Spirits business. Nu väljer han att öka kapaciteten och siktar på att expertera den ekologiska vodkan. Under 2025 ska destilleriet öka från 3 000 flaskor till omkring 10 000 men det finns planer på ännu mer.

Viktor Björklunds lilla destilleri i Brändön har uppmärksammats av en av spritbranschens giganter, The Spirits business. Nu väljer han att öka kapaciteten och siktar på att expertera den ekologiska vodkan. Under 2025 ska destilleriet öka från 3 000 flaskor till omkring 10 000 men det finns planer på ännu mer.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-09-01 19:00

Vi har tidigare berättat om Brändöbon Viktor Björklund som blott 20 år gammal startade ett företag och därefter började bygga ett destilleri i Brändön. 2022 var han redo att börja leverera den ekologiska vodkan till Systembolaget i en egendesignad flaska i formen av Norrbottens län.

Satsningen fick en succéstart och Viktor Björklund har haft svårt att producera i nivå med efterfrågan. I somras kom ett rejält bakslag när hans flaska visade sig vara för tung för Systembolagets nya viktregler, något som gjorde att han på allvar övervägde att lägga ner hela satsningen.

Problemet med flaskan kvarstår men nu har det hänt saker som gör att Viktor Björklund och hans egenbyggda företag och destilleri återfått framtidshoppet.

Nyligen fick han besked att hans vodka erhållit guldklass vid branschtidningen The Spirits business årliga test, Global spirits masters, och det i ultra premium-klassen där de dyraste vodkasorterna deltar. Resultatet publiceras i The Spirits business magasin i september, ett magasin som anses vara världsledande inom spritdrycker och som når många läsare och andra inom branschen.

– Det är sjukt stort för vårt lilla småskaliga destilleri i Norrbotten som knappt ens kan producera tillräckligt för de lokala butikerna. De vill ju att vi ska börja exportera och vi har fått en massa distributionskanaler och liknande. Det är jättestora nyheter, säger Viktor Björklund.

undefined
Viktor Björklunds lilla destilleri i Brändön har uppmärksammats av en av spritbranschens giganter, The Spirits business. Nu väljer han att öka kapaciteten och siktar på att expertera den ekologiska vodkan. Under 2025 ska destilleriet öka från 3 000 flaskor till omkring 10 000 men det finns planer på ännu mer.

Destilleriet har nått silverklass i en annan test men Viktor Björklund har efter hand förfinat sin dryck och byggt om sin destilleringsapparat flertalet gånger. Men att det skulle sluta med detta hade han inte kunnat drömma om.

– Det var mest bara på skoj och vi sa att vi testar att skicka in. Jag har hela tiden jobbat på att göra den bättre och sträva efter att uppnå en renare produkt och det verkar uppenbarligen som att domarna tycker att den är bra, säger Viktor Björklund och fortsätter:

– Det är blindprovning och då har den ändå stått sig bland de allra största vodkaproducenterna i världen. Det är sjukt stort för oss att kunna stå bland de största producenterna i världen.

undefined
Viktor Björklund har förfinat sin destilleringsapparat flera gånger sedan han byggde den och ökat renheten i sin produkt. Förutom det ekologiska kornet från Tornedalen är Brändöns mjuka vatten en viktig ingrediens som uppenbarligen föll vodkajuryn i smaken.

Detta betyder att han kan kalla sin vodka för ultra premium och att ett erkänt branschmagasin skattar hans produkt så högt öppnar dörrar till export. Stärkt av detta planerar Viktor Björklund nu för att utöka verksamheten – rejält.

– Jo, helt klart. Jag kommer definitivt skala upp. Det kan hända att det bara blir det här på heltid och jag ska direkt börja höja innertaket i destilleriet. Jag har beställt en större tank och har satsat på riktigt, säger Viktor Björklund som bland annat har hjälp av brodern Adam och sambon Elin Johansson för att driva verksamheten.

Den ökade kapaciteten innebär att Viktor Björklund kan gå från 3 000 flaskor per år till 28 000 tusen som mest men så mycket tror han inte att han hinner med. Under 2025 hoppas han i alla fall kunna producera 10 000 flaskor. 

undefined
Kornet som blir över efter vodkatillverkningen blir till proteinrikt foder för Brändöns kor som strosar runt på ängarna just utanför destilleriet. Viktor Björklund har nu investerat i en pelletsmaskin som ska skapa möjligheter att sälja det använda kornet vidare som djurfoder.

Han har ansökt om att få sitt varumärke godkänt i EU men en annan aktör har opponerat mot namnet som denne anser vara för likt. Viktor Björklund stötte på samma problem i Sverige men där dömdes till hans fördel och han hoppas på samma utgång nu. Om det löser sig är det bara att börja producera och ge sig ut på marknaden utanför Sverige.

– Det kan bli fruktansvärt mycket större om man kommer ut globalt, säger Viktor Björklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!