Starka bilder: Så gör du en surströmmingssemla

Plötsligt är det oerhört starka scener som utspelar sig framför våra ögon.
Ulf Lindgren lägger ner surströmmingsbitar i semmelbullen, några sekunder senare fylls gropen igen med vispgrädde syrad med surströmmingsspad. Locket läggs på.
Den unika surströmmingssemlan är skapad.

Till slut är den klar. Världens första surströmmingsssemla är skapad. En blandning av sött och salt i en härlig symfoni. Receptet hittar ni i artikeln.

Till slut är den klar. Världens första surströmmingsssemla är skapad. En blandning av sött och salt i en härlig symfoni. Receptet hittar ni i artikeln.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2019-02-27 05:00

Det har genom åren kommit en hel del nymodigheter på semmelsidan som utmanar den traditionella semlan. Det är semmelwraps, saffransemlor, lakritssemlor, semmelburgare och nutellasemla, ja, det finns numera en mängd olika varianter av det enormt uppskattade bakverket.

Men aldrig har den traditionellan semlans position utmanats på ett så skarpt och provocerande sätt som nu.

Vi på Norrbottens Media ville ta det inte ett, inte två utan flera steg längre än alla andra som försökt putta ner semlan från tronen. Vi letade efter något med norrbottnisk touch och som verkligen sticker ut från mängden.

Vi gav därför Ulf Lindgren, Kallaxsurströmmingens starke man, uppdraget att skapa en surströmmingssemla. Att säga att Ulf Lindgren gillar surströmming kan vara årets underdrift. Vi hinner knappt säga hej innan han börjar berätta om hur det börjar rinna från hörntänderna när det vankas surströmming. Semlor gillar han också.

Detta är en "match made in heaven" för honom.

– Jag har väldigt svårt att tro annat än detta ska bli gott. Det är ju väldigt goda ingredienser. Jag ser verkligen fram emot detta, säger Ulf Lindgren.

Det står ganska snart klart för oss att Ulf inte på något sätt slarvar med detta uppdrag. Det är "all-in" som gäller.

– Människor som inte vågar prova är tråkiga. Man ska se detta som ett experiment, jag tycker det är en bra idé, säger han.

Utmaningen blir tveklöst att få de två smakvärldarna att mötas. Man kan lugnt konstatera att vi flyttar fram gränserna för vad som är tillåtet.

Ulf Lindgren mosar omsorgsfullt kokt potatis i den lilla gropen han gröpt ut ur semmelbullan.

– Potatisen i botten, vare sig det är en klämma eller en semla.

Sedan läggs en inte oansenlig mängd surströmmingsbitar på potatisen, därefter ansluter den söta mandelmassan. Framför oss ligger nu en grotta fylld med ingredienser som får den mest härdade att tappa andan.

Hallå där, kära läsare – är du fortfarande kvar?

Ta ett par djupa andetag så kör vi vidare.

För när vi trodde att vi sett allt skopar Ulf Lindgren ner några matskedar av surströmmingsspadet i vispgrädden och rör runt. Vi befinner oss nu långt, långt ifrån den värld där bagare ibland sötar sin grädde för att skapa lite karaktär.

Det här är något helt annat.

Men Ulf Lindgren är inte den som är den – ska det va ska det va. Plötsligt avbryter han skapandet av den unika semlan.

– Ursäkta, jag måste bara äta lite nu, säger han och hugger in på den surströmmingswrap han också ordnat dagen till ära.

En wrap är att föredra före en klämma, wrapen viks ihop på ett annat sätt vilket ger en geggfriare ätupplevelse enligt Ulf Lindgren. Wrapen har ju även slagit stort i semmelbranschen.

– Nu rinner det från hörntänderna. Oj så gott, så jävla gott, säger Ulf Lindgren och fortsätter:

– Jag kan inte vara trevlig vid surströmmingsbordet innan jag har fått ta mina första tuggor.

Men åter till huvudpersonen – Surströmmingsemlan. Kommer den också få sitt genombrott, likt semmelwrapen? Det återstår att se.

Med grädden på plats återstår endast löken innan det är dags för Ulf Lindgren att lägga på locket och sedan beskåda mästerverket. Surströmmingssemlan är nu verklighet.

En spektakulär nykomling, en matmässig bastard, en Frankensteins monster i semmelformat.

Men hur smakar det?

Den traditionella semlans fina smaker ska försöka gifta sig med surströmmingens kraftfulla karaktär.

Hur kommer det söta vetebrödet med kardemumman ta emot löken? Hur kommer mandelmassan och surströmmingsbitarna komma överens? För att inte tala om grädden och surströmmingsspadet?

I klippet ovan sätter Ulf Lindgren betyg på årets mest spektakulära semla. Där kan ni även se, om ni vågar, hur det går till att göra en Surströmmingssemla.

Vi lämnar er även med receptet i fall andan faller på och ni känner suget efter att att tillverka en semla vi lovar att ni aldrig kommer glömma.

Recept

Så gör du den unika Surströmmingssemlan.

1.Fixa en semmelbulle. Skär av toppen av bullen och gröp ur underdelen av bullen.

2. Mosa potatis i botten av bullen. Mandelpotatis helst.

3. Lägg mandelmassa ovanpå potatisen.

4. Lägg bitar av surströmming på mandelmassan. Ta gärna rikligt med surströmming.

5. Syra vispgrädden med minst tre matskedar surströmmingsspad direkt från burken.

6. Strössla hackad rödlök på surströmmingsgrädden.

7. Sätt tillbaka locket.

8. Ät och NJUT!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om