Det femte arbetslaget på Strängen med totalt tolv personer har nyligen inlett andra dagen på sin kvällsskiftsvecka. Martina Svensson, Malin Lodnert, Sofia Bengtsson och Jennifer Rönngren, 24-27 år gamla, är fyra av de åtta som anställts för sommaren. Flera av dem har bakgrund inom vård och omsorg, handels och restaurangbranschen men ville pröva något nytt.
– Jag hade jobbat mycket i skolor och som personlig assistent. Då kunde jag inte riktigt släppa jobbet när jag kom hem. Man blir lite mer känslomässigt involverad medan här gör jag det jag ska och det stannar på jobbet, säger Malin Lodnert som varit vikarie i över ett år men som nyligen blivit fast anställd.
Kvällsskiftet är mellan klockan 14-22. Till skillnad från många andra arbetsplatser har de inga fasta tider för rast utan får äta och fika när det passar produktionen.
– Jag föredrar skift framför det jag gjorde innan. Det känns som att man får mer fritid här än när jag kanske jobbade fyratimmarspass, du måste ju ändå planera dagarna, säger Martina Svensson, 24, med bakgrund inom handels.
Cirka var 20:e minut är det dags att köra traversen som drar 1600 graders flytande stål. Sofia Bengtsson radiostyr lyftkranen via en låda med full koncentration. Därefter tar Jennifer Rönngren temperaturprover innan stålet gjuts och slutligen kapas från spakar i kontrollrummet.
– Det är ganska konkret vad man ska göra men också omväxlande arbetsuppgifter, säger Martina Svensson.
334 av de 1242 sökande till SSAB i sommar är kvinnor. Det är nästan en tredjedel av hur många män som sökte. En av de orsakerna tror Martina Svensson är att många har förutfattade meningar om vad det innebär att jobba där.
– Många tror att det är för tungt men jag har jobbat med mycket tyngre. Jag jobbade i en matbutik och då fick jag ju bära fruktlådor varje dag till exempel, säger hon.
– Ja och även inom vården, fyller Malin Lodnert i.
Malin Lodnert är 26 år och började på Strängen som vikarie i februari 2017. När sommarkontraktet tog slut blev hon förlängd i flera omgångar innan hon nyligen blev inlasad. Innan hon kom till SSAB hade hon inte någon erfarenhet av industri.
– Jag tänkte mest att det var så stort och att shit ska jag göra det här. Sen tog det en vecka så var det inte lika skrämmande, säger Malin Lodnert.
– Det är ju en ny miljö för alla som inte hållit på med sådant tidigare, säger Martina Svensson.
Det krävs ingen särskild utbildning, förutom att ha gått gymnasiet, för att jobba inom produktionen. I stället har SSAB utbildningar för nya medarbetare.
– Vi får ju lära oss här. Så länge man vill lära sig får man lära sig. Sen behandlas man inte som en kortvarig lösning heller, säger Martina Svensson.
Till ovanlighetens skull jobbar det fler tjejer än killar i det här skiftlaget. Tre av dem är sommarvikarier.
– Alla tjejer gav ett bra intryck men det var egentligen slumpen som gjorde att det blev många tjejer, killarna vi har tagit in är också riktigt duktiga. Det påverkade också vilka som kunde börja innan sommaren, säger Anneli Thorneus, driftledare för första gången.
Det märks tydligt att tjejerna trivs på jobbet och har kommit varandra nära.
– Jag tror att de flesta vill vara här också och det styr ju arbetsmoralen. Du gör ju bättre ifrån dig när du trivs på jobbet, säger Martina Svensson.
Sommarvikariatet går ut i augusti men som det ser ut nu har inte Martina några andra planer för hösten.
– Jag hoppas att jag blir förlängd annars kommer jag nog försöka inom industri. Jag vill ha ett aktivt jobb, säger hon.