När SSAB talar om synergier från samgåendet med finska Rautaruukki så är det här en av de möjligheter bolaget tittar på. Det framgår av det samtal Kuriren fick med SSAB:s koncernchef Martin Lindqvist när han på onsdagen besökte Vetenskapens hus i Luleå.
Båda företagen köper järnmalm från LKAB och till Brahestad skickas malmen för övrigt just på båt över Bottenviken.
Flytta tillverkning
Martin Lindqvist talar om behovet av flexibilitet. Via samgåendet förfogar SSAB över fem masugnar, varav en i Luleå.
– Vi ska inte stänga någon masugn, sade han. Däremot kan en eller flera masugnar komma att stängas temporärt i samband med lågkonjunktur.
Nya produkter ska tas fram. Rader av produkter tillverkas redan. Där likartade produkter tillverkas på mer än en ort kan tillverkning komma att flyttas. Likväl som Borlänge kan fråntas produktion kan orten tillföras tillverkning.
Blir inget
SSAB Luleå har sedan några år tillstånd för tillverkning av tre miljoner ton stålämnen. För att kunna öka kapaciteten krävs jätteinvesteringar, något facken hoppats på. Låg efterfrågan har förskjutit frågan och nu ger Martin Lindkvist besked:
– Vi har den produktion vi har, vi kommer inte att bygga ut kapaciteten. Vi har inga planer på det.
Däremot genomförs totalrenovering av Luleås masugn nästa sommar.
Lindqvist berättade att SSAB jobbat ett och ett halvt år på ett samgående med Rautaruukki. När planerna blev kända kom beskedet att ungefär 900 jobb ska bort.
Hur många jobb ska bort i Luleå?
– Vi har inte kommit så långt, vi vill inte säga något om det, sade Martin Lindqvist.
Sälja?
SSAB har koncentrerat sig på processindustrin, att förvandla järnmalm till tunnplåtsrullar och grovplåt. Vidareförädlingen har sålts så tillvida att Hardtech inte är kvar och Plannja är avskalat. Fast Rautaruukki har en liknande plåtförädling som Plannja.
Ska Plannja och finska motsvarigheten säljas?
– Vi har inte fattat något beslut om det. Vår kärnverksamhet är stålverksamhet. Plannja är en del av SSAB och kommer att gå in i SSAB Construction, som vi bildar och dit förs även den finska verksamheten, som är mycket större, säger Martin Lindqvist.