Närpsykiatrin brottas med ett kraftigt ekonomiskt underskott. I förra veckan presenterades ett besparningsförslag för de fackliga motparterna
Det handlar om en omfattande sparplan. Inom närpsykiatrin i Piteå handlar det om att spara sex miljoner kronor. Det motsvarar 14 tjänster.
I Luleå, Boden och Kalix föreslås 10 tjänster att tas bort från öppenvården inom närpsykiatrin.
Psykiatrin i Gällivare har i dag en budget i balans och berörs inte av sparpaketet.
Nedskärningen ska i förra veckan ha presenterats för berörda fack som är Kommunal, Saco och Vårdförbundet. Fackförbundet arbetar nu med att ta fram en risk- och konsekvensanalys.
Den 19 november startar de lokala förhandlingarna. Eftersom förändringen berör hela närsjukvårdsområdet kommer det också att krävas en central förhandling som beräknas att starta under december.
Det finns för närvarande ingen tidsplan när neddragningen kommer att träda i kraft.
Närsjukvårdschef Ulf Bergman vid Sunderby sjukhus hoppas att kunna rationalisera bort tio tjänster inom öppenvården utan att någon anställd ska förlora sitt jobb.
– Det är lite för tidigt att uttala sig om det, men det finns i dag flera vakanser som inte är tillsatta. Jag tvivlar på att någon kommer att bli uppsagd utan det handlar mer om att genomföra en omfördelning som förhoppningsvis ska märkas så lite som möjligt för patienterna.
Varken Ulf Bergman eller Ulf Fritz, verksamhetschef för Piteå närpsykiatrin, vill på måndagen precisera vilken typ av tjänster som ska bort.
– Neddragningen berör alla typer av tjänster i Piteå, betonar Ulf Fritz. Vi hoppas att lösa det genom pensionsavgångar och vakanser som inte tillsätts. Samtidigt med sparplanen arbetar vi med ett flertal verksamhetsförändringar för att bättre kunna möta dagens förändrade behov. Vi har redan i dag en vård med hög kvalitet och vi kommer att ha det i framtiden också, men den kommer att se annorlunda ut.
Hur kommer patienterna att drabbas av nedskärningen?
– Det är klart att en sådan här stor förändring som 14 färre tjänster kommer att påverka vården. Det kan bland annat innebära att patienter får byta behandlare, svarar Ulf Fritz.