Stadsliv: Kaffe i N.Y. miljö

Läget är detsamma, men i övrigt är nästan allt nytt.  Efter att ha haft stängt i tio veckor har nu Ulrika och Roger Verlander slagit upp portarna till sin nyrenoverade restaurang.

SPANING. Flygvärdinnan Safir Papavramo tar en kopp kaffe och kan samtidigt studera folklivet på Storgatan.

SPANING. Flygvärdinnan Safir Papavramo tar en kopp kaffe och kan samtidigt studera folklivet på Storgatan.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2009-03-19 06:00
För 15 år sedan startade Ulrika och Roger Verlander en te- och kaffehandel med ett tillhörande litet kafé i Ebeneser på Storgatan i Luleå. Sedan har de utvecklat sin rörelse och år 2000 bytte man namn till Roasters och satsade även på mat, främst då luncher. Några år senare, 2003, öppnade de även Roasters i Piteå. - Men det sålde vi 2008. Vi blev helt enkelt less på att pendla och ville satsa ordentligt i Luleå, säger Ulrika. Öppnade väggen
Nu har de satsat både tid och pengar på att skapa något helt nytt, men under samma namn. Totalt har de nio anställda och tar även in extra personal vid behov. Vid årsskiftet stängde de och började direkt med ombyggnaden. Roger är i grunden utbildad murare och snickare. Därför har de kunnat klara av nästa hela ombyggnaden på egen hand. - Fastighetsägaren Norrporten har öppnat väggen in till det som tidigare var ett skomakeri och byggt om den delen, men i övrigt har vi gjort allt själva, påpekar Ulrika. Nytt kök
Själva köket ligger i i en egen liten byggnad på baksidan av huset. Den dagen då Fritz Olssonhuset rivs kommer även köksbyggnaden att rivas. Trots det har man renoverat köket. - Allt är nytt. Det tog oss faktiskt en hel månad att renovera köket. Den dagen köket måste flyttas blir det till ett nytt kök i källaren och det går ju att ta med sig maskiner och annat, säger Ulrika. Renoveringen tog lite längre tid än de räknat med, närmare bestämt tre veckor längre. - Det började till och med gå rykten om att vi hade gått i konkurs då vi hade stängt så länge, men det var givetvis inte sant, säger Roger Verlander. New York
Fredagen den 13 mars kunde de äntligen öppna och premiärhelgen gick inte helt smärtfritt. Först drabbades de av översvämning inne i lokalen och lite senare rasade en vinhylla med tio vinflaskor ned från väggen. - Båda gångerna fick vi tömma lokalerna och ha stängt i 45 minuter, berättar Ulrika. Det är Ulrika Verlander som själv designat lokalen. Ett besök i New York förra året gav henne inspiration till hur hon ville han sin nya restaurang. - Jag älskar att få göra något nytt och sätta min personliga prägel på stället. Dessutom sparar man pengar, påpekar hon. Nytt koncept
Det handlar om en rejäl ansiktslyftning och ett nytt koncept. Nu ska det vara ett kafé och lunchställe på dagtid och på kvällen restaurang och bar. Dessutom vill de använda sig av lokala råvaror så långt det bara är möjligt. - Jag tror och hoppas att det ska fungera även i Luleå. Vi kommer i vart fall att testa det här konceptet i minst ett år, säger Ulrika. En kul detalj är den konstnärliga utsmyckningen. Även där kommer inspirationen från en restaurang i New York. I stället för en massa tavlor på väggarna finns det bara en stor målning gjord av konstnären Berne Bucht, Piteå. Ingen uteservering
Någon uteservering blir det dock inte till sommaren. Storgatan ska som bekant byggas om på delen mellan Smedjegatan och Kungsgatan. - Givetvis är det lite tråkigt, men det blir säkert fint nästa sommar, avslutar Ulrika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!