Texten ovan är till viss del hårddragen.
Men det både upplevs och är konstaterat att de männi-
skor som flyttar till Norrbotten för att studera vid Luleå tekniska universitet både bor och uppehåller sig vid campusområdet på Porsön.
– För det första är det viktigt att studenterna trivs. Och jag tror att många som kommer hit är rätt nöjda med det som erbjuds på campus. Initialt tycker jag det är bra. Sedan tror jag det vore bra för alla om en större andel rörde på sig och vidgade vyerna mer än i dag, säger Johan Sterte, rektor vid LTU.
Om studenterna ska lockas in till centrum är det enligt rektorn viktigt att det finns ett attraktivt utbud av kultur och nöjesliv.
Där tycker han att Luleå har utvecklats på ett bra sätt under de senaste tio åren.
Tätare samarbete
Vad han däremot ser som en brist är studenternas förutsättningar att ta sig mellan centrum och Porsön.
– Jag tycker det är hög tid att bygga en cykelbana, dessutom bör man se över busskommunikationerna. Det finns egentligen inga nattbussar. Vill man ha studenter i staden under kvällstid måste det finnas kommunikationer som fungerar, säger han.
Johan Sterte sitter med i Luleå kommuns näringslivsråd och säger att frågor som berör universitetets och stadens utveckling lyfts där. Men erkänner samtidigt att han gärna skulle se ett ännu närmare samarbete mellan lärosätet och kommunen.
– Varför inte knyta ihop vår ganska tillämpade forskning med utvecklingen och samhällsbyggnaden i Luleåregionen, säger han.
Ett steg längre
I Umeå har universitetsledningen och kommunen tagit det ett steg längre. Sedan flera år tillbaka finns ett tätt samarbete som sträcker sig över flera frågor. Inte minst när det handlar om vad som krävs för att studenterna ska trivas i staden.
Kanske är det också därför fler studenter rör sig inne i centrum – trots att det är samma avstånd som i Luleå.
Det kan handla om infrastrukturfrågor. Hur man kan bygga ihop universitetet med staden och vad som krävs för att skapa en miljö som uppmuntrar till entreprenör- och innovatörskap efter studierna.
– De inser behovet av oss och vi inser behovet av dem, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.
Alla vinner
Studerar man tillväxtsiffrorna för universitetet under de senaste 20 åren och befolkningsökningen i kommunen, så går de hand i hand. Umeås målsättning är att det ska bo 200.000 invånare i kommunen 2050.
Lena Gustafsson tror inte att universitetet kommer kunna fortsätta växa parallellt i samma takt utan att det statliga anslaget höjs. Däremot tror hon att det är bra för universitetet om kommunen når målet.
– I dag finns det inte arbetstillfällen för alla dem som skulle vilja stanna här efter sina studier. Vi är hela tiden nettoexportörer till övriga Sverige och världen. Mer än hälften av våra studenter kommer från orter söder om Umeå och det är bra för hela vår miljö om det fanns fler arbetstillfällen. Då kan fler stanna, det skulle ge ännu mer mångfald och skapas en kreativ miljö som universitet kan dra nytta av.
– Det vinner alla på, säger Lena Gustafsson.
Stadskampen: Studenterna har en nyckelroll
Universiteten har visat sig spela en avgörande roll i mellanstora städers positiva utveckling.Men medan Umeå arbetar för att göra studenterna ett med staden kämpar Luleå med att göra studenterna till en del av staden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!