Stadsbyggnadschefen: "Berg- och dalbana i huvudet"

Hennes förvaltning förlorar det tunga planuppdraget rörande samhällsbyggandet och oron sprids hos personalen, precis när Luleå står inför en enorm industriexpansion. Nu funderar Helén Wiklund Wårell, 59, över framtiden. "Berg- och dalbana i huvudet nu", säger hon.

Stadsbyggnadschefen blickar framåt. 59-åriga Helén Wiklund Wårell, som har varit chef i cirka fem år, ska nu sjösätta en helt ny organisation och inriktning hos infrastruktur- och serviceförvaltningen. "Det var inte den roll som jag sökte och fick när jag blev stadsbyggnadschef", säger hon.

Stadsbyggnadschefen blickar framåt. 59-åriga Helén Wiklund Wårell, som har varit chef i cirka fem år, ska nu sjösätta en helt ny organisation och inriktning hos infrastruktur- och serviceförvaltningen. "Det var inte den roll som jag sökte och fick när jag blev stadsbyggnadschef", säger hon.

Foto: Arkiv

Luleå2023-04-26 15:51

I veckan presenterade kommundirektör Anna Lindh Wikblad sitt förslag till ny förvaltningsstruktur i Luleå, med följden att stadsbyggnadsförvaltningen upphör och övergår i den nya infrastruktur- och serviceförvaltningen från årsskiftet. 

Kanske är Helén Wiklund Wårell omedvetet symbolisk när hon samtidigt kommenterar vårens plötsliga väderbakslag.

– Jag har en filosofi som vissa kallar för myt, nämligen ”Färsk snö tar bort gammal snö”. Jag brukar hålla fast vid den, det känns bättre då, säger hon.

undefined
"Det är den politiska viljan vi har att förhålla oss till", säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell om den nya förvaltningsorganisationen.

Redan när S ingick i koalition med V och MP under namnet ”Hållbara Luleå” efter höstens val stod det klart att partierna ville förändra nämnds- och förvaltningsorganisationen, vilket bland annat innebar att V och Ulrika Lundberg fick ordförandeskapet i stadsbyggnads. 

– Det är den politiska viljan vi har att förhålla oss till. Den var tydligt uttalad från partierna och handlar om hur de vill fördela styrningen sinsemellan. Då får man gilla läget – eller inte göra det. 

Efter att ha varit stadsbyggnadschef i fem år ska hennes nya förvaltning genomgå en stor förändring, som innebär att ansvaret för frågor kring samhällsplanering, mark- och exploateringsfrågor tas över av den nya kommunstyrelseförvaltningen, bland annat mot bakgrund av näringslivets kritik mot långa beslutsprocesser och dålig service.

De cirka 40 anställda inom plan- och exploateringssektionen informerades i måndags. 

– Ingen är jätteförvånad men visst kommer det mycket detaljfrågor. Ska vi sitta kvar i Stören (Södra hamn) eller flytta till Stadshuset? och så vidare. Men såna frågor kan inte jag svara på ännu. 

undefined
Kommundirektör Anna Lindh Wikblad presenterade sitt förslag till ny förvaltningsorganisation i veckan. I juni väntar fackliga förhandlingar.

Hennes nya infrastruktur- och serviceförvaltning ska i stället främst sköta drift och underhåll samt ta över servicefunktioner gentemot medborgarna, konsumentrådgivning och IT-support, även om sektioner som Landskap och trafik också blir kvar.   

Norr Media erfar att tongångarna är negativa bland flera inom den nuvarande förvaltningen, som befarar att stadsbyggnads blir vingklippt och förvandlas till en "serviceinrättning". 

– Jag hoppas att inte det blir den allmänna känslan. Planering och exploatering är tunga sektioner ur ett samhällsbyggnadsperspektiv men majoriteten inom stadsbyggnads i dag jobbar faktiskt med genomförande och drift. Och vi ska fortsätta bygga parker och gator, nya lokaler och sköta underhåll. 

Ett 100-tal tillkommer också i personalstyrkan men Wiklund Wårell medger samtidigt att omorganisationen kan innebära kompetensflykt.

– Alla förändringar kan leda till det, för vi människor är ”trygghetsjunkies”. På intranätet kan personalen skicka frågor direkt till mig, som jag besvarar öppet för att slippa få ytterligare 70 likadana frågeställningar.  

Mycket av den nya förvaltningen väntas dock blir kvar i Södra hamn (Stören), medan vissa sektioner flyttas till gamla Vattenfallshuset (Mården). Den mer detaljerade organisationen förhandlas med fackliga parter i höst, med risk- och konsekvensanalyser på det.

– Allt ska vara klart den 1 oktober. Vi är i ett tidigt skede men det måste ske i högt tempo.

undefined
I dag finns stora delar av stadsbyggnadsförvaltningen i Södra hamn och kvarteret Stören. Det återstår att se vilka sektioner som blir kvar där efter omorganisationen.

Förändringarna sker precis i början av industriboomen i Luleå och Wiklund Wårell, liksom övriga berörda förvaltningschefer, har påtalat den olyckliga tajmingen för de styrande i S, V och MP.   

– Vi förstår den politiska logiken men det här sker i ett skede när vi aldrig har haft så mycket att göra, säger hon apropå alla industrietableringar, byggplaner och investeringar i infrastrukturen. 

Hon har själv i högsta grad varit inkopplad i Luleås tillväxtfrågor, så förvaltningens förändrade inriktning påverkar även Wiklund Wårell.  

– Jag har åkt ”upp och ned”, har inte landat riktigt. Det känns bitterljuvt, för det här var inte den roll som jag sökte och fick när jag blev stadsbyggnadschef. Och flera nära medarbetare som jag har byggt relationer och bra samarbeten med försvinner nu, så visst känns det också. 

undefined
Maria Nordgren, som i dag är hållbarhets- och tillväxtchef, föreslås bli ny samhällsbyggnadschef.

Nuvarande hållbarhets- och tillväxtdirektör Maria Nordgren föreslås bli kommunens samhällsbyggnadschef. Hade du själv velat ha det uppdraget?

– Ja, men... Jag vet inte vad jag ska svara på det. Så här: jag gillar både samhällsbyggnad och fastighetsfrågor. Och underhållsskulden, skolstrukturpusslet och alla nya lokaler som ska till i kommunens verksamheter blir kvar i den nya förvaltningen. Jag går in med full kraft inför detta nu och vill inte göra något halvdant. 

Är du kvar inom förvaltningen om ett år?

– Det är mitt sextonde år i kommunen, så visst är det bergochdalbana i huvudet nu. Vi får se var jag landar men nu vill jag lugna personalen så mycket det går och fortsätta driva den nya förvaltningen framåt, säger Helén Wiklund Wårell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!