Städerskorna andas ut till hälften
De kommunala städarna andas ut men bara till hälften. - Det känns sådär, det är inte full glädje förrän all privatisering stoppats, säger Lilian Bakkelund. Vänsteroppositionen jublar och signalerar fortsatt motstånd mot entreprenader.
Hon berättar att hon och hennes kollegor är trötta på de ständiga diskussionerna om städning och entreprenad. - Det är inte första gången vi ifrågasätts och hotas, det är tungt. Nu vill vi ha arbetsro, säger Lilian Bakkelund. Lokalvårdarna är dock glatt överraskade över att deras protester gav resultat. - Ja, det finns tydligen möjligheter att påverka och det är skönt att få det bekräftat. Det är jag glad för, säger Bakkelund. Hon berättar initierat om KPMG:s utredning och den jämförelse som gjorts mellan den städning som ligger ute på entreprenad (cirka tio procent) och kommunens egen. - Den visar ju att den privata städningen är sämre och dyrare, säger hon. Alla instämmer inte i det, på Hackspetten i gymnasiebyn anser personalen att städningen förbättrats sedan ISS tog över. - Jo, jag vet att de är nöjda på Hackspetten. Men då ska man veta att man köpt in 42 procent mer städning sedan det skedde. Så det är inte så konstigt att det blivit bättre. Vi vill absolut inte kritisera personalen på de privata städbolagen men det finns en annan yrkeskunskap här, snittåldern i yrket är 17 år, säger Lilian Bakkelund. Ni kämpar hårt för att förbli kommunanställda. Men är kommunen en så bra arbetsgivare? - Ja, verkligen ... jättebra. Vi ligger ju under tekniska förvaltningen och det är ju inte där som man vill privatisera oss. Allt startade med att barn- och utbildningsnämnden ville spara pengar på städningen, säger Bakkelund. Vänsterpartiet och rättvisepartiet har varit hårda i sin kritik av KPMG:s utredning och förslaget om entreprenader. Både partierna är nöjda över beskedet från den socialdemokratiska partigruppen. - Detta är en stor framgång och endast tack vare vare den kamp som de berörda grupperna satt upp. Det visar kraften som vanliga arbetare och anställda har om man går samman och kämpar, säger Jonas Brännberg, rättvisepartiet. Nöjd med s-reträtten
Vänsterpartiets Börje Lööw är också nöjd med s-reträtten. - Mycket bra. Jag tror man drog åt sig öronen när man insåg att det skulle bli dyrare i privat regi, säger han. Både Brännberg och Lööw kommer nu att försöka stoppa även de andra entreprenaderna. Lööw vill dessutom att den skolstädning som lades ut på anbud från 2006 ska tas tillbaka i kommunal drift. Kommunalrådet Karl Petersen sade i fredagens Kuriren att han tycker att det nya förslaget är "väl avvägt". På måndag tas beslut i kommunstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!