Stabil nykomling tar hem förstaplatsen

Sex semmelälskande ingenjörer, samtliga huskonstruktörer på Ramböll i Luleå, tog sig an uppdraget att syna ett urval av stadens semmelbyggen.
Vinnaren?
Ett nybygge som aldrig besiktats förut.

Betygen. Varje semla bedömdes och de olika beståndsdelarna betygsattes. När alla betyg var satta räknas ett snitt ut vilket ger slutresultatet.

Betygen. Varje semla bedömdes och de olika beståndsdelarna betygsattes. När alla betyg var satta räknas ett snitt ut vilket ger slutresultatet.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2018-02-07 09:00

Den som anklagar årets panel för att inte göra jobbet grundligt är helt fel ute. Huskonstruktörerna på Ramböll i Luleå tog sig an uppdraget att besikta ett urval av stadens semmelbyggen. Bullen är grunden, mandelmassan inredningen, grädden är exteriören och locket är givetvis taket som fulländar smakkonstruktionen.

Och gissa om det synades.

Det kan ha varit den mest metodiska och grundliga testpanelen någonsin. Inget slarv här inte.

Hela elva semlor testades detta år, där två av deltagarna var nya semmelbekantskaper, nämligen Lilla Skafferiet på Bergviken och Café La Vache på Kungsgatan/Storgatan. Det finns ännu fler semmelproducenter men det är svårt av praktiska skäl att kunna testa av samtliga så ett urval har gjorts.

Två billigare semlor, från Ica Maxi och Coop Forum på Storheden, testades. Båda tillreddes i butiken av butikens egen personal.

Priset är något att ha med i beräkningen, särskilt för den som ska bjuda många, och den dyraste semlan är faktiskt dubbelt så dyr som den billigaste. Dyrast i år är Hemmagastronomi och lilla Skafferiet vars semla kostar 35 kronor. Billigast är Coop Forum med 17.50. Priset på semlorna var det rådande 1 februari när testet gjordes.

Noterbart är att flera höjt priset något till i år.

De sex huskonstruktörerna inledde besiktningen med en okulärbesiktning av semlorna.

Även om utseendet kanske inte är avgörande på något sätt så är designen av semlan givetvis en faktor att räkna med.

– Den där har fallit ihop totalt, konstaterar Ingrid Åkerström och när hon synar en av de elva semlorna.

En detalj försäljningsställena bör fundera över är kartongerna. Café Linas och Café La Vache semlor var för lite för höga för förpackningen vilket gjorde att locket pressades ner i grädden vilket givetvis påverkar utseendet. Vi valde ut den mest välbehållna semlan i kartongerna som "utseendesemlan" som panelen bedömde. Detta urval gjordes med samtliga deltagare.

Snart togs första tuggan. Den skulle följas av många, många fler. En efter en betades semlorna av och visst fanns det ett och annat fuskbygge som inte föll panelen i smaken.

Den som jobbar med torra bullar borde lägga ner på projektstadiet och börja om, enligt panelen.

– Själva bullen är viktig, den får inte vara för torr, säger Marie Sundström.

– Nej, torrt får det inte vara. Det går bort, fyller Erik Niskanen i.

Locket, denna relativt lilla detalj på semlan, bär en större roll än storleken skvallrar om. Att äta semlor snyggt kan vara vanskligt och där kan locket vara en räddning.

– Det får inte vara för tunt. Man ska ju kunna skopa med det, säger Erik Niskanen som önskar sig "hög skopfaktor" hos locket, något de flesta håller med om.

– Ja, det ska inte vara för litet i alla fall, konstaterar Magnus Abrahamsson.

–Jag stryker mandelmassa under locket. Det har jag fått från mormor, säger Ingrid Åkerström.

Under locket döljer sig interiören och här synas både innehållet och hur den paketerats inne i bullen.

– Ju mer mandelmassa desto bättre, anser Albin Lindberg.

– Jag gillar när det är lite bitar i. Den här ser väldigt passerad ut, säger Marie Sundström skeptiskt och synar fyllningen ordentligt innan hon smakar av semlan.

Överlag faller en fyllning med tydliga bitar panelen i smaken.

Grädden är en sak för sig själv. Viktig för utseendet givetvis men det skiljde sig en hel del åt i smak bland testsemlorna.

– Smaka fyrans grädde. Det är någonting med den, säger Mikael Eriksson

– Mjo, det är nog socker. De har dopat den eller nånting, analyserar Erik Niskanen.

Efter att metodiskt ha testat sig genom årets startfält, det blir en del äta ska ni veta, återstod den sista semlan: Nykomlingen Café La Vache bidrag som redan utseendemässigt stack ut i startfältet.

– Elvan ser ut att vara bakad med kärlek, funderade Albin Lindberg innan han tog sig an det som skulle komma att bli årets vinnare.

En semla som enligt panelen stack ut på flera sätt, inte minst grädden som var "gräddigare" och bullen som var av en stadigare variant men ändå inte torr enligt majoriteten av panelen. En av testets minsta semlor men det var inget som bekymrade, snarare tvärtom.

– Den här var riktigt bra. Jag tycker elvan är överlägsen, konstaterade Marie när hon smakar av semlan.

– Redig och stadig, hög skopfaktor på locket, säger Erik Niskanen.

– Den ser mest hemgjord ut. En favorit, konstaterar Ingrid Åkerström.

Rättelse: Tidigare uppgav vi att Café Condis hade sänkt priset på sin semla med fem kronor. Detta var delvis rätt. Vid inköpstillfället kostade semlan 25 kronor. Men priset var i själva verket en tillfällig rabatt då caféets ägare firade 25-års jubileum.

Så gick testet till

Semlornas beståndsdelar har betygsatts 1-5. Betygen har räknats ihop och ett snittbetyg har tagits fram. Snittet avgör semlans placering.

Ett kortare omdöme om varje semla har även lämnats av varje deltagare.

Deltagarna vet inte var semlorna inhandlats.

Semlorna köps in anonymt samma dag och säljstället väljer själva vilka semlor vi får med oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om